Written by

Gondoltad volna? Meleg és csapadékos volt 2019 tavasza

Hírek, home_slider| Views: 975

Az elmúlt hetek hideg időjárása miatt aligha gondolnánk, pedig az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adatai alapján összességében az idei tavasz (is) melegebb volt megszokottnál, miközben az évszakra jellemző csapadékmennyiség is felülmúlta az 1981 és 2010 közötti átlagot.

A március meglehetősen meleg volt, a havi átlaghőmérséklet elérte a 8,5 Celsius-fokot, ami 3 Celsius-fokkal haladta meg az átlagot. Ezzel 1901 óta idén volt az ötödik legmelegebb márciusunk. Az áprilisi átlaghőmérséklet 1,3 Celsius-fokkal múlta felül a normálértéket. A május ehhez képest csapadékosnak és hidegnek bizonyult: 2,5 fokkal volt alacsonyabb az átlaghőmérséklet az 1981-2010-es sokéves átlagtól.

Az idei tavasz legmagasabb hőmérséklete 30,9 fok volt, melyet április 26-án mértek Békéssámsonon, míg a legalacsonyabb hőmérsékletet -9,3 Celsius-fokot március 28-án mérték a Nógrád megyei Zabaron.  Az idei tavasz országos középhőmérséklete átlagban 15 Celsius-fok volt, ami 0,7 Celsius-fokkal haladta meg a normálértéket.

Mintha csak felborult volna az időjárás rendje, májusban viszont a hidegrekordok voltak gyakoribbak. Május 6-án megdőlt a napi legalacsonyabb maximum hőmérséklet országos rekordja a Kékestetőn mért 2,3 fokos maximum hőmérséklettel. Május 15-én pedig az országos és fővárosi napi legalacsonyabb maximum hőmérséklet rekordja dőlt meg, amikor is Kab-hegyen mindössze 4,6 fokot mértek. (A korábbi rekord az 1919-ben Dobogókőn mért 5,3 fok.)

A leesett csapadék mennyiségét nézvén még ennél is szélsőségesebben alakultak a tavaszi hónapok. Az extrém száraz márciusban az 1981 és 2010 közötti átlagnak csupán 27 (!) százaléka esett.  Áprilisban átlag körüli csapadékmennyiség esett: országos viszonylatban 40 milliméter, ami valamelyest enyhített az első negyedéves aszályon. Májusban viszont a hullámzó frontátvonulásoknak és a mediterrán ciklonnak köszönhetően az átlagosnál hűvösebb, és rendkívüli módon csapadékdúsabb időjárást tapasztalhattunk.  A háromhavi csapadékösszeg országosan 180 milliméter volt. Ez önmagában 26 százalékkal több az 1981 és 2010 közötti tavaszi átlagoknál, május 29-én pedig megdőlt az eddigi napi csapadékrekord is. Dédestapolcsányban aznap 141,2 mm csapadék hullott, soha korábban nem hullott még ennyi eső egyetlen nap alatt Magyarországon.

Talán ez is az oka, hogy a hőérzetünk ezúttal cserben hagyott minket, hiszen a borús tavaszzárás ellenére az idei tavasz Magyarország meleg és csapadékos tavaszok rangsorának felső 25 százalékában helyezkedik el a meteorológusok mérései szerint.

Forrás: met.hu