Written by

Természetbarát építészet, arcológia, öko-tervezés? – Ilyen a zöld dizájn I.

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 1677

Napjainkban egyre több területen cél a fenntartható és ökológiai szempontból is kíméletes, de egyben hatékony erőforrás használat: a gazdálkodásban, különböző iparágakban vagy éppen az olyan alkalmazott tudományos és egyben művészeti szakterületen, mint az építészet. Jelen értekezésünkben ez utóbbiról lesz szó a zöld hitvallás perspektívájából.

Esztétikum, funkcionalitás és irányzat

Az építészet mindig lehet egy olyan érdeklődésre számot tartó tevékenység, amely vizuális elemei miatt a hétköznapi laikus embert is elvarázsolja és lenyűgözi. Az építés alkotás, tehát művészet, tudomány – hiszen mérnöki technika szükségeltetik hozzá, és alakítás, mivel a környezetet is formálja. Ez utóbbi lehet az, amelynek köszönhetően legjobban beilleszthető a környezettudatosság fogalmába és tökéletes eszköz arra, hogy hozzájáruljon az ökoszisztéma helyreállításához vagy újraépítéséhez.  Számos kivitelezési megoldás létezik a 21. században, ami arra koncentrál, hogy fenntartható módon és a természettel összhangban valósuljon meg egy-egy épület vagy mű létrehozása. A „zöld dizájn” ma már stíluselem is lehet, hiszen temérdek olyan építmény létezik, amelynek jellegzetessége és különlegessége abban mutatkozik meg, hogy az ökotudatos filozófia mentén született. Ahogyan a barokk és reneszánsz stílusok az újkor találmányai voltak, vagy a szecessziós az ipari társadalom sajátja, úgy a környezetbarát megfontolások alapján létrejövő házak és épületek olyan modernkori kategóriába sorolhatók, mint például a Bauhaus. Természetesen hosszú történelmünknek köszönhetően már rengeteg korábban kialakult stílusjegy keveredik, ezért teljesen eklektikus az összkép: a zöld is vegyülhet más elemekkel.

Lényegi és hatékonysági szempontból megközelítve a zöld építkezés során olyan házak megalkotására vállal a tervező és a kivitelező felelősséget, amely a környezetre és az egészségre gyakorolt káros hatásokat csökkenti vagy minimális szintűre redukálja különböző alternatívák igénybevételével –ezekre a továbbiakban hozunk példákat. Azonban maga az építőanyag vagy az építési gyakorlat is segíthet abban, hogy a levegő, a víz és a föld se szenvedjen tartós károkat egy-egy beruházás során. Nem árt figyelembe venni ezeken túlmenően a szabályozási környezetet sem, hiszen különféle követelményeknek kell megfelelni egy építési folyamatban, így a fenntartható architektúra lényege a környezetbarát tényezőkön túl az is, hogy az adott épület élettartama és funkciója kimagasló legyen.

Az úgynevezett zöld- és ökoházak a szerves vagy más néven organikus építészet gyűjtőfogalmába könnyen beleillenek, hiszen ennek az irányzatnak a filozófiája, hogy egyfajta földből kinövő, annak szerves részeként működő egység legyen az adott építészeti remekmű. A múzsa pedig mi más lehetne, mint a természet?

Mitől lesz egy építmény környezetbarát?

A teljesség igénye nélkül vegyük sorra azokat a megoldásokat, amelyek nyomán a fenntartható címkét jó szívvel használhatjuk egy épületre. Ilyen lehet többek között a vízvezeték szerelvények kialakítása, amelyek víztakarékosak vagy az energiatakarékos világítás és készülékek. Szintén ide tartozik az alternatív erőforrások használata, mint a napelem vagy éppen az esővíz betakarítása és a szürkevíz újrahasznosítása az otthon mindennapjaiban. A szürkevizet meginni már nem lehet, de megannyi más célra igénybe vehető, ami egy háztartásban szokványos feladatokhoz elengedhetetlen: locsolás, öntözés, felmosás.

Szintén növeli egy ház fenntarthatónak minősítését anyagok tekintetében a szintetikusságot mellőző és nem mérgező alapanyagok használata, vagy az olyan kövek felhasználása a tájépítéshez, kertépítészethez, amely helyi eredetű és ezáltal a szállítása egy elhagyható lépés. Igaz ez a lokálisan jelen lévő növényzetre is, amennyiben regionális adottságoktól függően megtalálható az építmény környezetében.

A zöld dizájnt az Egyesült Államok Zöld Építési Tanácsa 1993 óta terjeszti és ennek megfelelően 2000-ben egy olyan minősítési rendszert hívott életre, amely arra irányul, hogy az építők, építészek és fejlesztők tanúsítványt kérhessenek betartása esetén. Ennek rövidítése a LEED egy négy minősítési szinttel rendelkező tanúsítvány, amellyel pontok szerezhetőek akár levegőminőség, akár energiafelhasználás kategóriában, majd az elért pontok alapján Minősített, Ezüst, Arany vagy Platinum besorolás lehetséges. Azonban ez a minőségkérés különböző projektekhez semmiképpen sem kötelező, inkább választható, arra viszont mindenképpen jó, hogy ezáltal minél többen törekedhetnek a természetbarát építkezésre.

A cikksorozatunk következő részében bemutatunk néhányat a világ leghíresebb környezettudatos építményeiből, és olvashatsz arról is, hogy ezekben milyen megoldásokkal valósítják meg a fenntartható működést.

Források: greelane.com, wikipedia.hu