Written by

Nyolc tipp a hulladékmennyiség csökkentésére

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 10685

Becslések szerint 2050-re már több hulladék lesz a tengerekben, mint hal, ha nem cselekszünk semmit a szemetelés ellen. Összeírtunk néhány tippet, hogy egyénileg mit tehetünk a hulladék mennyiségének csökkentése érdekében.

1. Kerüljük el az impulzusvásárlást!

Sokat spórolhatunk, ha a vásárlás előtt összeállítunk egy listát arról, hogy mit szeretnénk venni, így sokkal kisebb lesz az esélye annak, hogy olyan dolgot is megvegyünk, amire nincs is szükségünk. Emellett arra is érdemes figyelni, hogy ne éhesen vásároljunk, hiszen így könnyen elcsábulunk. Lehetőség szerint, vigyünk mindig magunkkal bevásárlótáskát, hogy ne kelljen minden alkalommal újat venni. A tanács betartásáért nemcsak a környezet, hanem a pénztárcánk is hálás lesz.

2. Szelektáljuk és a megfelelő helyen adjuk le a hulladékot!

Szerencsére egyre több helyen biztosított a szelektív hulladékgyűjtés, de ne csak a papírt és műanyagot válogassuk külön, hanem gondoljunk egyéb hulladéktípusokra is, például a használt étolajra, gyógyszerekre stb. Ide kattintva megnézhetjük, mit lehet és mit nem a szelektív tárolóba dobni. Itt pedig a veszélyes hulladékok leadásához láthatunk útmutatót.

3. Komposztáljunk!

A háztartási hulladék körülbelül harmada szerves hulladék, így komposztálással jelentősen tudjuk csökkenteni a hulladék mennyiségét. Emellett a komposzt javítja a talaj minőségét, erősíti a növényeket és véd az eróziótól is. Aki nem kertes házban lakik, közösségi kertekben is leadhatja a szerves hulladékot. A Kompsztáló.hu oldalon pedig segítséget is találunk a komposztáláshoz.

4. Elromlott tárgyainkat javítsuk/javíttassuk meg, vagy alakítsuk át!

Manapság csábító az elromlott eszközöket kidobni, hogy újat vásároljunk helyette, de sokkal olcsóbb és zöldebb megoldás, ha megpróbáljuk magunk megjavítani, vagy szakemberrel megszereltetni a tárgyat. Amennyiben már menthetetlen az eszköz, még mindig újraértelmezhetjük azt és más rendeltetés szerint is használhatjuk. Az interneten rengeteg kreatív újrahasznosítási ötletet találhatunk, például a Humusz Szövetség oldalán is találhatunk jó pár tippet.

5. Felesleges tárgyainkat ajándékozzuk, adományozzuk, vagy adjuk el!

Ha már meguntunk egy egyébként teljesen jó tárgyat, érdemes továbbadni valakinek, aki szívesen használná. Eladhatjuk az eszközt és még egy kis pluszpénzre is szert tehetünk, de az ajándékozás, vagy adományozás is járható utak, hogy megszabaduljunk kacatainktól, emellett pedig még örömet is szerezhetünk másoknak. Megunt, de még használható ruháink leselejtezésekor se feledkezzünk meg erről.

6. Ha lehetőségünk van rá, vásároljunk használt/újrahasznosított termékeket!

Szerencsére egyre divatosabbak a használtruha kereskedések, antikváriumok, ezekben az üzletekben akár kincsekre is lelhetünk, ráadásul sokkal olcsóbban, mintha új terméket vásárolnánk. Egyre több terméket készítenek újrahasznosított anyagból, például füzetet, de kaphatók már tengeri hulladékból készített plüssállatok is.

7. Kerüljük a felesleges csomagolásokat!

A tippek közül talán ezt a legnehezebb betartani, de szerencsére bővülnek lehetőségeink. Egyre több csomagolásmentes bolt nyílik, ahol nem kell egyesével becsomagolni az összes élelmiszert, elég az otthonról hozott üvegbe, vászonzsákba pakolni. Ha erre még sincs lehetőségünk, próbáljunk olyan terméket választani, melynek csomagolása nem terheli a környezetet. Továbbá gondoljunk a csomagolóanyagok szelektálására és újrahasznosítására is.

8. Kerüljük az egyszer használatos tárgyakat!

Ne használjunk olyan egyszer használatos tárgyakat, mint például a műanyag szívószál és fültisztító pálcika, hanem keressük a többutas/ természetes anyagból készült társaikat. Kiránduláskor, munkába menet PET palackok helyet próbáljunk kulacsot használni és mindig legyen nálunk bevásárlótáska! Sokat segíthet az is, ha saját edénybe kérjük a menzai ételt, illetve elvitel helyett, helyben fogyasztjuk a kávét porcelánbögréből az eldobható poharak helyett.

Ha neked is vannak további tippjeid, oszd meg velünk kommentben! 🙂