Tengeri hulladékból plüssmackó - Körkörös Gazdaság

Written by

Tengeri hulladékból sportcipő és plüssmackó

Elgondolkodtató| Views: 4746

Tengeri hulladékból sportcipő és plüssmackó – ez lesz az eldobott PET palackokkal

Ha a kedves olvasó szétnéz maga körül, minden bizonnyal talál a környezetében ásványvizes vagy üdítős flakont, hiszen fejenként hetente többet is elhasználunk belőlük. De vajon tudjuk, mi történik a műanyag palackokkal, miután eldobtuk őket? Fel lehet újra használni egy ásványvizes flakont?

Jó tudni, hogy a kiürült palack nem hulladék, hanem értékes nyersanyag, amelynek hasznosításával Földünk erőforrásait óvjuk.

Évről évre több PET (polietilén-tereftalát) palackot használ fel az emberiség, egyre növekvő környezeti problémát is generálva. A PET népszerűsége érthető: könnyű, praktikus, törhetetlen és esztétikus. Az egyetlen probléma, hogy a palackok többnyire egyetlen használat után a kukában végzik. Csak 2016-ban annyi műanyag flakont termelt az emberiség, hogy ha ezeket elejétől végéig egymás mellé tennék, a vonal hossza a Nap és Föld távolságának felét tenné ki. Habár ezek a palackok könnyen újrahasznosíthatók, begyűjtésük és feldolgozásuk nehéz feladat, még mindig túl sok egyszer használt flakon végzi a hulladéklerakókban.

A műanyag palackok lebomlási ideje nagyjából 450 év, ami során mérgező anyagok szivároghatnak a környezetbe, így a depóniákban lerakott szemét egyre csak halmozódik. A tavaly világszerte eladott 480 milliárd palacknak csak 7 százalékát használták fel újra, a többi hulladéklerakókban és a tengerekben végezte. Olyan sok flakon kerül évente az óceánokba, hogy az Ellen MacArthur Alapítvány szerint 2050-re több műanyag lesz a tengerekben, mint hal.

A PET palackok nagymértékű halmozása a szemetelésen túl azért is káros környezetünkre, mert így az új termékek előállítására további primer műanyagra van szükség, amelyhez még több kőolajat kell feldolgozni, amelyről tudjuk, hogy gyorsan fogyó erőforrása bolygónknak.

Erre a pazarlásra alternatív lehetőséget nyújthat az újrahasznosítás, amely során a már korábban feldolgozott anyagot kell visszaforgatni, új nyersanyag bevonása nélkül. A műanyag hulladék problémáit már szerencsére felismerték a kormányok és a vállalatok, globálisan egyre nagyobb erőfeszítések történnek az eldobott flakonok hasznosítására.

A folyamat a hulladék szétválogatásával kezdődik, amire mindannyiunknak oda kell figyelni, hiszen minket, fogyasztókat is felelősség terhel azért, hogy ne vesszen kárba a még hasznosítható hulladék. A lakosságtól a hulladékkezelő cégek szállítják el a szelektált hulladékot, ezután pedig megkezdődik a feldolgozásuk. A PET palackokat először szín szerint szétválogatják, majd a törmeléket bálákba préselik, innen számos módon fel lehet használni a műanyagot.

Az egyik legkézenfekvőbb megoldásnak az tűnik, hogy újra palackok készüljenek az eldobottakból. Erre már egyre több lehetőség van nemcsak külföldön, hanem hazánkban is. Az ország egyik első újrahasznosító üzeme Karcagon található, ahol új flakonokat gyártanak a régiek felhasználásával. Alapanyag van bőven, hiszen hazánkban is 1,4-1,6 milliárd PET palackot dobunk el évente.

A technológia korlátai miatt egyelőre csak 30-35 százalék lehet az újrafelhasznált alapanyag aránya egy új PET palackban, de a kutatások folyamatosak, hogy a jövőben akár a 100 százalékos visszaforgatás is megvalósulhasson. A teljes feldolgozhatóság a használt műanyag szennyezettsége, az áttetszőség romlása miatt nem megoldható, emellett a már újrahasznált anyagok nem hasznosíthatók – legalábbis ily módon – harmadjára is. A karcagi központon túl az ország más részein is vannak újrafeldolgozó üzemek, például Sárváron, Tiszaújvárosban, Mezőfalván és Sümegen hasznosítják az eldobott műanyag flakonokat, amelyek használati tárgyakként születnek újjá. Pozitívan értékelhetjük, hogy az egyik áruházlánc hazánkban már elkezdte az újrahasznosított palackok forgalmazását, saját márkás ásványvizeiket és üdítőiket 30 százalékban újra feldolgozott flakonokban lehet megvásárolni, céljuk pedig, hogy ezt az arányt folyamatosan növeljék.

A használt műanyag új palackok gyártásába történő visszaforgatása mellett máshogy is lehet hasznosítani az eldobott PET hulladékot. Régi flakonjainkat több módon is újrahasználhatják, készülhetnek belőlük bútorok, ruházati termékek vagy akár plüssállatok is. Értékes kezdeményezése az egyik ruhaipari márkának, hogy 2016-ban olyan sportcipőt dobott piacra, amelynek gyártásához 95 százalékban újrahasznosított tengeri műanyag hulladékot használtak fel . Emellett a sportszergyártó a Real Madrid és a Bayern München focicsapatának mezeit is az óceánokból kigyűjtött műanyagból alkotta meg, ezzel hívták fel a figyelmet a tengerek védelmére. A cég hosszú távú terve pedig, hogy termékei műanyagtartalma 100 százalékosan újrahasznosított hulladékból készüljön.

A PET palackok esetén az ipari szintű megoldások mellett marad tér az otthoni barkácsolásra is. Hiszen házilag, a szelektáláson túl más módszerekkel is hasznosíthatjuk a műanyag palackokat. Az interneten rengeteg kreatív ötlet fellelhető, hogyan lehet mindennap használható tárgyakat készíteni ezekből a hulladékokból. A használt flakonokból akár seprű, játék és még ékszer is készíthető, különleges hobbi lehet a palackok kreatív hasznosítása. A jövőben pedig talán eljut az emberiség addig is, hogy környezetbarát módon váltsa ki a PET palackok felhasználását. Ari Jónsson, izlandi tervező például algából készült, természetesen lebomló palackot állított elő, ami akár a következő évtizedek technológiáját is jelentheti.