Written by

Kapszulás kávézás és környezetszennyezés – kéz a kézben járnak

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 2332

Nehéz idők járnak a kotyogósokra, amióta divatba jöttek a kapszulás kávéfőző gépek. De vajon megéri, hogy egy gombnyomással máris bögrénkben az „életmentő nedű”? Milyen hatással van ez hosszú távon környezetünkre?

Az IRI nevű piackutató cég adatai szerint a hagyományos kávéfőzők forgalma 2017-ben 5 százalékkal csökkent, míg a kávékapszulák értékesítése 16,8 százalékkal emelkedett. Ha közgazdász szemmel vizsgáljuk a jelenlégséget, a magyarázat egyszerű: a reklámok népszerűsítik a fogyasztást, és ha egyszer beszerzel egy kapszulás kávéfőzőt, onnantól kezdve ragaszkodni fogsz ehhez az egyszerű megoldáshoz. Hiába kedvezőtlen az ár-érték arányuk és jelentős a környezetkárosító hatásuk, a tömegek elsősorban az ügyfélélmény és kényelem szempontjából választják a kapszulás megoldást.

Környezeti hatásukat tekintve ugyanakkor a kapszulás kávék rendkívül károsak, hiszen a kávét tartalmazó kapszulák többsége műanyagból és fémből készül, amelyek egyike sem bomlik le a természetben több száz éven keresztül, nem beszélve arról, hogy a gyártásuk is kifejezetten környezetszennyező. A kapszulás kávék csomagolásával tetemes mennyiségű hulladék keletkezik, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül!

Szerencsére a kapszulás kávéval járó problémákat egyre több helyen felismerik. Hamburg helyi hatósága 2016-ban ki is tiltotta közintézményeiből a környezetgyilkos kávégépeket. Természetesen nem szólhatnak bele, hogy ki milyen kávét fogyasszon otthonában, de állásfoglalásukkal felhívhatják a figyelmet a probléma létjogosultságára.

Egy korábbi cikkünkben beszámoltunk egy dél-afrikai művészről, aki műanyaghulladékból készít csodálatos lámpabúrákat. A kávékapszulák által keletkezett hulladékot is fel lehet használni kreatív módon. Dolka Eszter, magyar tervező mesés ékszereket készít a feleslegessé vált kávékapszula-hulladékból.

Forrás: magyarnarancs.hu; sokszinuvidek.hu; theworldnews.net