Written by

Reciklálás művészi szinten

Arcok, home_slider| Views: 323

Heath Nash egy igazi innovatív dél-afrikai művész, aki – bármennyire is hihetetlen – de újrahasznosított műanyagból készíti védjegyévé vált varázslatos lámpáit és egyéb alkotásait.

Heath Nash

Heath egy fokvárosi egyetemen végezte képzőművészeti tanulmányait. Kreativitása mindig is kiemelte társai közül: célja a kezdetektől fogva az, hogy egyszerre az emberek számára egyszerre érdekes és értékes ötleteket valósítson meg. Az alkotó különleges képessége, hogy bármilyen tárgyon képes észrevenni a színes alakzatokat, amelyek inspirációt adnak munkájához. Heath évekig kísérletezett azzal, mi lenne a műveihez leginkább illő anyag, illetve miképp tehetné egy jobb hellyé a Földet.

2005-ben találkozott egy másik – szintén dél-afrikai művésszel – Richard Mandogwe-val, aki mesés virágokat értékesített, melyeket újrahasznosított drótokból, műanyagból, és palackokból készített. Ekkor villámcsapásszerűen támadt az ihlet Heathben és nekiállt összegyűjteni több száz műanyagflakont, melyek között volt mosószeres, samponos és tejes flakon is, mindenféle színben és méretben. A hulladékot a műhelyében tisztították és válogatták, melyekből meseszép, dél-afrikai stílusú művészeti alkotások születtek. Játszva a színekkel és az általa megformált virágszirmokkal, elkészítette első lámpabúráit, amelyekre rövid idő elteltével a világ minden tájáról érkeztek megrendelések.

A művésznek immáron egy erre specializálódott cég gyűjti össze, válogatja, és vágja formára a munkájához szükséges (műanyag)hulladékot, amelyek alkotásai alappilléreit adják. Heath rendkívül büszke, hiszen túl azon, hogy kreativitására igényt tart a világ, a helyi gazdaságot is elősegíti a hulladékfeldolgozással, valamint munkavállalók alkalmazásával.

Forrás: livingcircular.com; worldtourismgroup.com

Képek: heathnash.com