Written by

„Halak”, amiket műanyaggal kell etetni

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 689

A világ több pontján is létrejöttek olyan praktikus és elgondolkodtató kültéri kreációk, amelyek az élőlények által elszenvedett műanyag-szennyeződésre hívják fel a figyelmet.

Számos cikkünkben írtunk arról, hogy mekkora veszélyt jelent a műanyagszennyezés, ami nem kímél egyetlen élőlényt sem, hisz a madarak, a tengeri élőlények, és az emberek is egyaránt veszélyben vannak. Bizonyára sokan hallottátok a hírt, hogy egy Fülöp-szigeteken partra sodródott bálna gyomrában 40 kilogramm, míg egy szardíniai strandon talált ámbráscet tetemében 22 kilogramm műanyaghulladékot találtak.

Janardhan Havanje, indiai szobrászművész úgy érezte, itt az idő felhívni a figyelmet arra, hogy a tengeri élőlények az emberi felelőtlenség miatt milyen mértékű veszélynek vannak kitéve. Épp ezért Malpe Beach partján vasrudakból készített egy a 10 láb magas és 8 láb széles hal formájú szobrot. A halszobor nyitott, így jól látható az alkotást kitöltő műanyaghulladék. A szobor valójában egy óriási szemétkosár, amely lehetőséget ad, hogy a nagy kiterjedésű strand partján az emberek a „hal” szájába helyezzék a hulladékot és ne dobálják el azt a természetbe.

Az interneten talált rá az indiai példára egy luxusszálloda üzemeltetője Bali szigetéről. A szálloda – amely elhatározta, hogy üzleti tevékenységét igyekszik minél fenntarthatóbbá tenni – szintén készített egy hasonló remekművet, hogy csökkentse a hotel közeli tengerparton szétdobált plasztikmennyiséget. A szobor egy sugarasúszólyú halat, egy fekete szájú gébet formáz meg. Az alkotás alatt a következő felirat olvasható: „Goby szereti a műanyagot. Kérlek, etesd őt!” (A goby a géb szó angol megfelelője.)

A szeméttároló-szobrok már puszta látványukkal is remekül tükrözik a műanyagok természetes vizekbe jutása által okozott problémát. Azoknak az embereknek, akik egyszer már látták ezeket az alkotásokat – akár élőben, akár fotókon – valószínűleg örökre elmegy a kedvük attól, hogy műanyaghulladékot juttassanak környezetükbe.

Forrás: mangalorean.com; brightvibes.com