Written by

Duna vagy Tisza? Melyik folyónkban több a mikroműanyag?

Hírek, home_slider| Views: 413

Nem véletlen, hogy egyre gyakrabban és egyre többet olvashatunk a mikroműanyag-szennyezésről: vizeinket és táplálékainkat láthatatlan méretű plasztik darabkák szennyezik.

A pontos definíció szerint mikroműanyagnak nevezik az 5 mm-nél kisebb, környezetbe kikerülő plasztikot. A műanyag egy szintetikusan előállított és kémiailag ellenálló anyag, épp ezért természetes úton sosem fog lebomlani, csupán fizikai aprózódással lesz egyre kisebb és kisebb. Ezeknek a parányi műanyagoknak a növekvő száma egyaránt jelent környezeti, élelmiszer-biztonsági, és egészségügyi kockázatot.

A probléma feltárására és megoldására a világ tudósai gyorsított tempóban keresik a megoldást.  A kutatások eddig elsősorban tengerekre és óceánokra fókuszáltak, de most már édesvizekben is mérik a szennyezettséget. Az eredmények megdöbbentőek!

A PPT – Parányi Plasztik Talány – egy hazai szervezet, amelynek elsődleges célja megmérni a magyarországi vízkészlet mikroműanyag-szennyezettségét és ennek eredményéről minél szélesebb körben kommunikálni.  A parányi plasztik darabok vizsgálatával Magyarországon egyedüliként foglalkozó és környezeti vizsgálatok területén piacvezető WESSLING Hungary Kft. munkatársai speciális szivattyúból és szűrősorokból álló berendezés segítségével vettek mintát a hazai folyóvizekből.  A vizsgálatokból kiderült, hogy legalább 15-ször annyi mikroműanyag van a Tisza Ukrajnához közeli szakaszában, mint Bécsnél a Dunában. Az illegális szemétlerakók Ukrajnában jelentős mértékben járulnak hozzá a Tiszát szennyezettségéhez. A III. Kerekasztal a tiszta Tiszáért konferencia résztvevői a nemzetközi összefogás, a kölcsönös tapasztalatcsere, és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát emelték ki a megoldások közül.

A PET kupa a Tisza hulladékszennyezettségének felszámolása érdekében létrejött non-profit kezdeményezés, ami egész évben szervez környezettudatossági rendezvényeket, kiállításokat, szakmai fórumokat és hónapokon átívelő hulladékgyűjtő akciókat.  A kezdeményezésre hatalmas szükség van, hiszen évről évre egyre több hulladék halmozódik fel a folyóban. A Tisza felső szakaszán zajló hulladékgyűjtés során 2016-ban 5,5 tonna, 2017-ben 8 tonna, 2018-ban pedig több, mint 10 tonna hulladék gyűlt össze.