Written by

Egy fotó, ami többet mond minden publikációnál

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 1272

Gyakran halljuk, ahogy közéleti szereplők arról vitatkoznak, hogy a klímaváltozás napjaink valós és életbevágó problémája-e, vagy csupán a média által felfújt lufi. Azoktól, akik ez utóbbi álláspontot vallják, csak annyit kérünk, vegyék szemügyre az alábbi fotót. 

Az éghajlatváltozásnak köszönhetően bolygónk gleccserei is egyre gyorsabb ütemben olvadnak. Az olvadó jég a tengerek szintjének emelkedéséhez vezet, ami a tengerparti városok esetében gyakoribb árvizet és szélsőséges, kiszámíthatatlan időjárást eredményez. Mivel a hatalmas jéghegyek leválása a gleccserekről és azok tengerbe zuhanása jóval látványosabb, ezért az elmúlt években Grönland délnyugati részére fókuszáltak a kutatások.

Az alábbi fénykép azonban Grönland északnyugati felén készült. Egy fotó, amelyet Steffen Olsen, a Dán Meteorológiai Intézet klímakutatója készített június 13-án. Egy kép, ami többet mond minden szónál.

A kép tökéletesen illusztrálja a Jeges-tenger jégtakaróját érintő fokozatos olvadási rekordokat. Az Inglefield Bredning fjordban  –  ahol a fotó készült a vízben tapicskáló szánhúzó kutyákról – a víz alatti jégréteg már csak 1,2 méter vastag.

Olsen elmondta, hogy kutatásuk során a helyi vadászoknak és kutyáiknak tapasztalataira támaszkodtak, amikor száraz pontokat kerestek a jégen, továbbá műholdas felvételek segítségét is igénybe vették. A dán kutatóintézet munkatársai szerint az egyébként megbízhatóan vastag jég olvadását a dél felől hirtelen érkező meleg levegő gyorsíthatta fel.

Grönlandon az elmúlt tíz év alatt megnégyszereződött (!) a jégtakaró olvadásának mértéke. Egyesek szerint ez a tendencia már azt a fordulópontot is elérte, ahonnan nincs visszaút.

 

Forrás: globalcitizen.org; index.hu; qubit.hu