Written by

Mi vár a Természetvédelmi Világörökség gleccsereire?

Hírek, home_slider| Views: 559

Ha a globális károsanyag-kibocsátás a mostani ütemben folytatódik, a gleccserekkel rendelkező világörökségi helyszínek fele csaknem teljesen jégmentessé válhat az évszázad végére.

A Természetvédelmi Világszövetség (Union for Conservation of Nature and Natural Resources) szakértőinek tanulmánya alapján a világörökségi helyszíneken elterülő csodás gleccserek jégmennyiségének 33-60 százaléka tűnhet el 2100-ig, amelynek első számú oka a megnövekedett széndioxid-emisszió és az ennek következtében egyre erősödő globális felmelegedés.

Az elmúlt hetekben körbejárta a világot hír, mely szerint a dél-patagóniai jégmező kettétört a klímaváltozás miatt. Az Andok dél-chilei és argentínai részén a folyamatosan emelkedő hőmérséklet miatt ugyanis egyre kevesebb hó és jég szolgál a régió gleccsereinek feltöltésére. Habár a fő gleccserről letört darab „csupán” 208 négyzetkilométer területű, a szakemberek szerint ez vélhetően csak a kezdet.

Ezeknek a gleccsereknek az elvesztése több okból kifolyólag is óriási tragédia lenne, hiszen jelentős mértékben befolyásolná a tengerek szintjének emelkedését, az ivóvízhez való hozzáférést, és az időjárási viszonyokat is. Épp ezért az érintett országoknak kiváltképp kötelességük kivenni a részüket a klímaváltozás elleni harcban, ha a soron következő generáció számára is szeretnék megőrizni természeti kincseiket.

Az IUCN kutatóinak tanulmánya szerint többek között a világ legismertebb gleccserei is veszélyben vannak, úgy mint a svájci Aletsch-gleccser, a grönlandi Jakobshavn, és a himalájai Khumbu-gleccser

Forrás: iucn.org; piacesprofit.hu; nepszava.hu