Written by

Finn finomságok a fenntartható fogyasztásért

home_slider, Tudtad-e?| Views: 402

A finnek jól tudják, hogy minden, amit megeszünk, hatással van a környezetünkre. Ősi igazság ez, az innovatív északiak pedig ezt észben tartva rukkolnak elő olyan fenntartható megoldások sorozatával, melyek jó hatással vannak az emberre és környezetére egyaránt.

A fenntarthatóság kérdése manapság folyamatosan a napirenden van, talán már nincs is olyan ember, aki ne szentelne neki legalább alkalmanként néhány gondolatot. A világjárvány rákényszerített minket arra is, hogy megvizsgáljuk, milyen módokon érintkezünk és hatunk a minket körbevevő világra.

Az étel és a táplálkozás szerepe a túlélésünkben megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor az élelmiszer-előállítás hatalmas terhelést jelent a bolygó erőforrásaira nézve, ezért szükség van a negatív hatások csökkentésére.

Finnország egészen jól áll e téren, jelentős lépéseket tesz ugyanis az egészséges és bolygóbarát élelmiszerlánc kiépítése felé, és több szinten is hangsúlyozza a fenntarthatóság fontosságát, az összetevőktől kezdve egészen a csomagolásig.

DIY, azaz csináld magad!

A finnek híresek a „csináld magad” megközelítésükről, ami természetes módon vált részévé az élelmiszer-beszerzésnek és -előállításnak is. Finnországban van egy olyan fogalom, hogy „Jokamiehen oikeudet”, azaz „A minden ember joga” – ennek alapján például mindenki szabadon szedhet gombákat és vad bogyókat az erdőben, ami megkönnyíti a lokális étkezést és az ökológiai lábnyom csökkentését is.

Ez a társadalomban mélyen gyökerező, fenntartható megközelítés jól rezonál számos helyi vállalkozás elképzeléseivel is, így sokan közülük lelkes terjesztői ennek az attitűdnek és igyekeznek segíteni az embereket abban, hogy a körülöttük lévő, vadon található élelmiszerekből a legtöbbet hozhassák ki.

Szintén trendivé vált a városi gazdálkodás, nagy kedvencnek számít például az a használt kávézacc-talaj alapú kezdőkészlet, ami lehetővé teszi finom és tápláló gombák termesztését a lakásban. Nagyon szeretik ezt például azok, akik aggódnak az ún. „élelmiszer-mérföld” miatt, és egy zöldebb élet folytatására törekednek.

Küldetés a tökéletes protein megtalálására

A finnországi étel-innovátorok újabban nagy hangsúlyt fektetnek az alternatív proteinforrások iránti fogyasztói igény kielégítésére. Az új és ígéretes források csökkentenék az emberek állati eredetű fehérje-fogyasztását, ezáltal pedig redukálnák a haszonállattartás okozta környezeti terhelést is.

A díjnyertes megoldás ebben a témakörben például az, amelyik megújuló elektromosságból és levegőből képes természetes fehérjét előállítani. Ezzel a technológiával a jövőben tiszta és költséghatékony proteint lehetne gyártani és „szüretelni” gyakorlatilag bárhol, még az űrben is.

Ehhez képest talán már megszokottnak számíthat a rovarokból előállított fehérje ötlete, amire egy turkui cég specializálódott. A vállalat négy rovaralapú termékcsaládot fejlesztett ki, proteinszeleteik és tücsökcsokoládéik pedig nemrég kerültek a bolgár, horvát, lengyel és cseh üzletek polcaira.

Mindemellett úgy tűnik, a finnek szeretnék megerősíteni pozícióikat a növényi forrásokból készített fehérjék piacán is. Az ún. EXPRO Project hazai nyersanyagokból kíván fenntartható és ízletes növényi alapú proteint előállítani, úgymint a lóbab, zab, repce, illetve egyéb gabonafélék. A projekt sikeressége esetén a finnek akár piacvezetővé is előléphetnek.

Finnországban különben jó dolguk van azoknak is, akik húst helyettesítő termékeket keresnek, hiszen rendkívül széles a választék. Itt elsősorban nem a vegánok és vegetáriánusok a legnagyobb célcsoport, mivel a készítők leginkább azt szeretnék elérni, hogy kiegyensúlyozottabbá és változatosabbá tegyék az emberek étkezését.

Forrás: goodnewsfinland.com