Written by

Vonal – a jövő fenntartható városa?

home_slider, Tudtad-e?| Views: 316

Az egyre növekvő lakosság, az erőforrások kimerülése és a klímaváltozás következményei folyamatosan kihívások elé állítják a városokat. Az életkörülmények javítására a megoldás a fenntartható városi infrastruktúra kiépítése lehet, ami magában foglalja az autómentességet, a megújulóenergia-használatot és a csökkentett szén-dioxid-kibocsátást. De létrehozható-e mindez vagy utópisztikus képzelgés csak? A szaúd-arábiai koronahercegnek ez nem vízió, hanem megvalósítandó cél.  A fenntartható városépítés projektje a Vonal nevet viseli, és az építkezés már javában tart.

A Vonal célja, hogy megőrizze környezetének 95%-át, és a városi életmód olyan megközelítését kínálja, ahol a természet és a technológia harmóniában él egymás mellett. A kérdés azonban továbbra is fennáll: valóban megvalósulhatnak-e ezek az utópisztikus elképzelések?

NEOM

Az intelligens város a NEOM-projekt része, amely Szaúd-Arábia jövőbe mutató városfejlesztési kezdeményezése. A projekt határokon átnyúló gazdasági övezet, amely okos várostechnológiák, fenntartható gyakorlatok és innovatív infrastruktúratervezés beépítését tűzte ki célul. A név az új jövőre utal, hiszen eredetét tekintve a görög „neo” (új) szóból és az arab „mustaqbal” (jövő) kezdőbetűjéből tevődik össze.

A NEOM a Saudi Vision 2030 kezdeményezése révén született, amelynek célja az ország gazdaságának diverzifikálása és az olajtól való függőségének csökkentése. A futurisztikus városi övezetet technológiailag fejletten képzelik el. Céljuk, hogy befektetéseket vonzzon, munkalehetőségeket teremtsen, és hozzájáruljon a tudásalapú gazdaság fejlődéséhez. A megaváros a tervek szerint olyan csúcstechnológiákra épül, mint a mesterséges intelligencia, a megújuló energiaforrások és a fejlett közlekedési rendszerek.

A Vonal

A Vonal 170 kilométer hosszú, 500 méter magas és mindössze 200 méter széles lineáris várostervezet. Sivatagi völgyeken és hegyeken keresztül szeli át a Vörös-tengert és megkérdőjelezi a városról alkotott elképzeléseket úgy, hogy egyensúlyt teremt az urbanizáció és a természet között. A grandiózus projekttervezet szerint 9 millió embernek ad majd otthont mindössze 34 négyzetkilométeres területen. A város klímája egész évben ideális és minden kéznyújtásnyira helyezkedik el.

A hagyományos kocsik szóba se jöhetnek, ha a zéró szén-dioxid-kibocsátás a cél, így egy közlekedési alternatívát is terveznek kialakítani, amely gyors rendszereken és autonóm járműveken alapul.

A lakosok legfeljebb ötpercnyi sétával juthatnak majd hozzá a mindennapi szükségleteikhez és mindössze húsz percet vesz igénybe a város egyik végéből a másikba eljutni a nagysebességű vasútnak köszönhetően. Az ígéretek szerint nagy hangsúly kerül még az egészségügyi és oktatási létesítményekre is. Az elképzelés alapján egy összekapcsolt, technológiailag fejlett várost hoznak létre, amely elősegíti a környezeti fenntarthatóságot.

A Vonal fenntartható elképzelései az alábbiak:

Megújuló energia: A Vonal egyik központi eleme az, hogy teljes mértékben megújuló energiával működjön. Ide tartozik a napenergia, de más fenntartható energiaforrásokra is támaszkodnak, a tervezők célja, hogy csökkentsék a nem megújuló és környezetkárosító energiák használatát.

Zöldterületek: A tervek szerint a város környezetében nagy zöldterületek és természetvédelmi övezetek lesznek. Ez a zöldfókusz nemcsak a város esztétikáját fokozza, hanem elősegíti a biodiverzitást és javítja a levegő minőségét is.

Nulla Szén-dioxid-kibocsátás: A Vonal szén-dioxid-kibocsátását minimálisra kívánják csökkenteni vagy akár teljesen meg is szüntetnék.

Okosinfrastruktúra: Hatékony közlekedési és hulladékkezelési rendszereket hoznak létre, ami hozzájárul a környezeti hatások minimalizálásához.

Kiegyensúlyozott városi élet: A bevezetendő gyakorlatoknak hála rendkívül magas életszínvonalat terveznek nyújtani a város leendő lakóinak, miközben természetesen minimalizálnák az ökológiai zavart.

Innovációs Központ: A várost a tervezői az innováció központjaként képzelik el, bevonzva olyan vállalkozásokat és kutatókat, akik a fenntartható technológiákra és gyakorlatokra összpontosítanak.

A Vonal nem csupán egy város, hanem a fenntartható infrastruktúra modelljeként is szolgálhat, amely a globális környezeti kihívásokra kínál megoldásokat és inspirációt. A fenntartható városok létesítése már javában zajlik. Sőt Abu Dzabiban, már létezik is egy fenntartható városi közösség Masdar néven. Az ökovárosban nincsenek személyautók. A nagyobb távolságokra történő tömegközlekedés érdekében autonóm személyi gyorsvasúti hálózatot használnak.  Így nem is tűnik olyan távoli és elérhetetlen jövőképnek a Vonal városa. De vajon sikerül megvalósítani a tervezetet? Ez majd csak 2045-re derül ki, amikor átadják a Vonalat.

Források: wikipedia.en1, wikipedia.en2, greenly.earth