Written by

Autómentes városok

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 449

Az autóforgalom növekedése a városokban komoly problémákat okoz, beleértve a levegő- és zajszennyezést, a helyhiányt és a balesetveszélyt. A megoldás az autómentesítés lehet. De vajon létrejöhetnek-e városok, amelyek nem zsúfoltak a forgalomtól? Elképzelhető-e, hogy az utakat kerékpársávok és zöldterületek váltják fel? Minden lehetséges! Az autómentes városok kiépítése már most is zajlik.

A levegőminőség javítására, a károsanyag-kibocsátás csökkentésére és az egészséges szokások, például a gyaloglás és a kerékpározás ösztönzésére irányuló tudatos erőfeszítések keretében egyes városvezetők olyan irányelveket vezetnek be, amelyek korlátozzák az autóhasználatot, vagy akár teljesen kizárják azt.

Az autómentességnek több szintje van. Ugyanis egy magát autómentesnek hirdető város nem feltétlenül jelenti azt, hogy onnan a gépjárműveket 100%-ban kitiltják. Az autómentes irányelvek gyakran az autóhasználat csökkentését vagy bizonyos területekre vonatkozó korlátozásokat jelentenek, továbbá biztosítják, hogy a tömegközlekedés, a kerékpározás és a gyaloglás könnyebben elérhető legyen.

Pontevedra, a gépjármű nélküli város

A 85 ezer lakosú Pontevedra közel 25 éve autómentes. A spanyol városból 1999-ben eltűntek a gépjárművek, helyüket pedig a városlakók, gyalogosok, gyerekek vették át, a forgalom zaját pedig kávéskanalak csilingelése és önfeledt beszélgetések váltották fel.

Az infrastruktúrát is ehhez mérten alakították át. A városból fokozatosan tiltották ki az autókat, a belvárosi parkolókat beszüntették és külvárosi földalatti parkolókat létesítettek. Még egy helyi sétatérképet is létrehoztak a metrótérképek stílusában, a távolságok és a gyalogos eljutási idők feltűntetésével.

A spanyol városban a kezdeményezés hatására a légszennyezettség 70%-kal csökkent, míg a lakosság 15 ezer emberrel nőt. Az átalakítások óta nem történt közúti baleset. A lakók a városban megtett utak háromnegyedét gyalog vagy kerékpárral teszik meg.

Városok kocsik nélkül

Pontevedra nincs egyedül az autómentességgel. Velencét több mint 1500 évvel ezelőtt alapították, jóval az autó feltalálása előtt. A városban a közlekedés uralkodó módja a gyaloglás, valamint a vízi közlekedés. A csatornákat nemcsak gondolákkal lehet átszelni, de motoros vízibuszok segítségét is igénybe lehet venni.

Nürnberg fokozatosan állt át az autómentességre. Az 1970-es évek óta szakaszosan megszüntette a főbb gépjárműforgalmi folyosókat, majd 1988-ban lezárta a városközponton átvezető utolsó gépjárműforgalmi átjárót. Az átalakítás 25%-kal csökkentette a teljes járműforgalmat, és jelentősen javította a levegő minőségét. Az autómentesség az épületek felújításával és új művészeti alkotások telepítésével járt együtt, így egy vonzó sétálóövezet jött létre.

A jövő városai

Masdar egy fenntartható városi közösség Abu Dhabiban, amelyet környezetbarát elvek alapján terveztek. Az ökovárosban nincsenek személyautók. A nagyobb távolságokra történő tömegközlekedés érdekében autonóm személyi gyorsvasúti hálózatot használnak.

A Vonal” (The Line) Szaúd-Arábia jövőbe mutató városfejlesztési kezdeményezése. A tervezett város okos várostechológiák, fenntartható gyakorlatok és innovatív városi tervezés beépítését tűzte ki célul.

A futurisztikus várost lineárisan képzelték el, körülbelül 170 kilométer hosszú vonalban terülne el ─ neve is innen ered. A cél az, hogy példát mutasson arra, hogyan tudnak a jövő városai egyensúlyt teremteni az urbanizáció és a természet között. A mesterséges települést úgy tervezik, hogy teljes mértékben megújuló energiával működjön, és magas életszínvonalat biztosítson lakói számára.

A Vonal koncepciója magában foglal olyan jellemzőket, mint a gyors közlekedési rendszerek, az autonóm járművek és a modern egészségügyi és oktatási létesítmények. Az elképzelés az, hogy egy összekapcsolt, technológiailag fejlett várost hozzanak létre, amely elősegíti a környezeti fenntarthatóságot.

A zöldebb jobb

 A járműmentes városok számos előnnyel járnak, beleértve a környezeti előnyöket, mint a csökkentett légszennyezés és alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás. Hozzájárulnak a közegészségügy javításához, mivel ösztönzik a testmozgást és biztonságosabbá teszik az utcákat.  A járműmentes kezdeményezések elősegítik az urbánus tervezést a gyalogosbarát és zöld területek előtérbe helyezésével, miközben a hatékony tömegközlekedés révén csökkentik a forgalmi torlódást. Ezek a városok gazdasági előnyt élvezhetnek a helyi vállalkozások fellendítésével és az infrastruktúra költségeinek megtakarításával. A társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése érdekében növelik az elérhetőséget minden lakos számára, és csökkentik a zajszennyezést, létrehozva egy csendesebb és békésebb városi környezetet.

Bár a teljesen járműmentes városok ötlete, megvalósítása kihívást jelenthet, számos város világszerte alkalmaz stratégiákat az autófüggőség csökkentése és fenntarthatóbb, az embereket középpontba állító városi környezetek kialakítása érdekében.

Források: Greendex1, Greendex2, Wikipedia.org, bolt.eu