Written by

Textilek, amelyek segíthetik a bolygó megmentését

home_slider, Tudtad-e?| Views: 1607

Tagadhatatlan, hogy a divatiparnak még sokat kell tenni azért, hogy fenntarthatóbbá tegye tevékenységét, hiszen korunk egyik legszennyezőbb iparága. Szerencsére egyre több márka és gyártó indult el ezen az úton, és váltanak zöldebb megoldásokra. A fenntarthatóbb ruházat egyik kulcskérdése a textíliák zöldebbé tétele, amire a különböző élelmiszer-hulladékból készült anyagok adnak egy lehetséges választ.

Napjaink egyik legszennyezőbb iparága a textil- és divatipar: nemcsak károsanyag-kibocsátása magas, hanem rendkívül sok hulladék is keletkezik a ruhaneműk gyártásával. Ezért is fontos, hogy nagyobb teret nyerjen a körkörös gazdasági modell a divatiparban is. Egyre több márka és cég helyezi azokat az anyagokat előtérbe, amelyek beleillenek a körkörös modellbe, azaz mindaddig használják, illetve újrafeldolgozzák az anyagokat, ameddig lehetséges. Ennek nyomán többek között olyan textíliák kerülnek fókuszba, amelyek korábban hulladéknak számító anyagokból készülnek, legyen az újrahasznosított műanyag vagy növényi hulladék. A cél, hogy a divat nyomon követhető és átlátható legyen a vállalatok és a fogyasztók számára, és fenntartható legyen a bolygó szempontjából.

Ananászbőr

Becslések szerint évente 40.000 tonna ananászhulladék keletkezik, amelyet többnyire elégetnek. A hulladék hasznosításával az ehhez kapcsolódó károsanyag-kibocsátás nagymértékben csökkenthető. Az ananász levélszálból készült vegán bőr, a Piñatex az egyik legnépszerűbb fenntartható anyag a piacon. A szövetet a Fülöp-szigeteki bőráru szakértő, Dr. Carmen Hijosa fejlesztette ki még a 1990-es években, amikor rájött a tömeggyártású bőr és a vegyi cserzés negatív környezeti hatásaira. Dr. Carmen Hijosa felfedezte, hogy a növény erős rostjaiból szövet készíthető, amely nagyon emlékeztet az állati bőrre, így annak helyettesítéseként használható. Mára az ananászbőr a kifutók és luxus szalonok mellett egyre több helyen megjelenik, az átlagember számára is kezd elérhető válni. A szövetet gyártó vállalat, az Ananas Amam arra is büszke, hogy további jövedelmet tud biztosítani a gazdák számára.

Dr. Carmen Hijosa Fotó: David Stewart, Wired Magazine. Forrás: ananas-anam.com

Az ananászbőr már Magyarországon sem ismeretlen, több tervező használja az anyagot termékeihez. A Tender Toes márka babacipőket készít ananászbőrből, a Ninimal pedig ananászbőr táskákra fókuszál.

Narancsból szövet

Adriana Santanocito és Enrica Arena alapította az olaszországi székhelyű Orange Fiber nevű céget, amely citrusfélék megmaradt hulladékanyagaiból állít elő szövetet. A citruslé-melléktermékből készült selyemszerű cellulózszövet hasonló a viszkózhoz, és selyemmel és pamuttal keverhető. A technológiában nagy lehetőség rejlik, a fenntartható divat egyik fontos alapanyaga lehet, hiszen csak Olaszországban évi több mint 700 ezer tonna citrus-hulladék keletkezik.

Az Orange Fiber által kifejlesztett anyag 2019-ben a H&M’s Conscious kollekciójába is bekerült. Forrás: Orange Fiber Facebook oldala

Burgonyából műanyag

A Rowan Minkley és Robert Nicoll alapította Chip[s] Board nevű vállalat burgonya felhasználásával készít műanyag termékeket. A vállalat a körforgásos gazdaság értékei köré épült: az új anyagok feldolgozása helyett a meglévő erőforrások felhaszn0álását ígéri. A cég ipari élelmiszer-feldolgozásból származó, újrafelhasználható, újrafeldolgozhatókés biológiailag lebomló burgonyahulladék felhasználásával készít bioműanyagot. A Parblex egy áttetsző tiszta vagy szálerősítésű bioműanyag, amely egyaránt alkalmas a divat- és a lakberendezési ipar számára. Az eddigiekben főleg szemüvegek és gombok gyártására használták fel az alapanyagot.

A Cubitts együttműködésével készült Parblex szemüveg prototípusa. Forrás: chipsboard.com

Vegea, a szőlőből készült bőr

A bőr az egyik legvitatottabb divatipari anyag: mind a műbőr, mind a valódi bőr negatív környezeti hatással jár, de szerencsére egyre több alternatíva létezik. A VegeaTextile az egyik ilyen innovatív megoldás úttörője. A 2016-ban Milánóban alapított cég főként a borkészítés során keletkezett hulladékokat, azaz szőlőhéjat, magot és kocsányt, használja fel a növényi bőr előállításához.

Szőlőhulladékból készült bőr. Forrás: Vegea Facebook oldala

Az anyagot a H&M cipők és táskák készítésére használta fel a 2020 Conscious kollekciójához, valamint az &Other Stories a szandáljához is ezt az anyagot használta. Emellett 2020-ban a holland Mercer Amsterdam cipőkészítő üzemmel közreműködve egy tornacipőt terveztek, amely a Vegea textil mellett újrahasznosított műanyagot és algát is tartalmaz.

Banántextil

A Bananatex a világ első, banánlevél-rostokból készület szövete, amely a 2008-ban alapított svájci Qwstion hátizsákmárka fejlesztésének eredménye. A Qwstion alapítói három évig kutatták és fejlesztették a szövetet, majd 2018-ban elindították a Bananatex vállalatot, és piacra dobták táska kollekciójukat. A fülöp-szigeteki ültetvényekről betakarított bio banánlevelekből készült anyag rendkívül ellenálló és vízlepergető, és nem elhanyagolható módon, biológiailag lebomló.

Bananatexből készült hátizsák. Forrás: Qwstion Facebook oldala

Algából készült textil

A német Smartfiber által kifejlesztett Seacell szövet két egyszerű összetevőből készül: cellulóz rostból és tengeri algából. A fehérneműhöz és sportruházathoz használt anyag tartós és 50 százalékkal gyorsabban szívja el az izzadságot, mint a pamut. Az elkészült ruhák légáteresztőek és puhák, ráadásul olyan ásványi anyagainak köszönhetően, mint például a kalcium és az A-vitamin, jó hatással vannak a bőrre is.

SeaCell anyagból készült sportruházat. Forrás: amuhelymagazin.hu

Fenntartható textil kávézaccból

Egy tajvani párnak sikerült fenntartható szövetet előállítania, az eldobott kávézacc felhasználásával. A Jason Chen által feltalált S.Cafe fonal négyéves kemény munka és elszántság eredménye volt. Jason Chen többnyire a helyi kávézókból gyűjtötte össze a kidobásra ítélt kávézaccot, amelyet az általa kidolgozott technológiával szövetté alakított át. A kész termék természetesen szabályozza a szagokat, teljesen szerves, gyorsan szárad, és UV-védelmet is nyújt. Az S.Cafe szövetet a világszerte ismert Helly Hansen cég is alkalmazza.

A Helly Hansen LIFA Active Light kollekciója az S.Cafe szövet felhasználásával készült. Forrás: marieclaire.hu

Almahéj mint bőralternatíva

Szintén bőrre kínál alternatívát az almahéjból készült szövet, amelyet a kanadai Samara márka állít elő. A gyümölcslé gyártása során megmaradt, felesleges almahéjból készítenek bőrtapintású anyagot, amelyből táskákat gyártanak. A márka ügyel az alapanyagok magas minőségére, és arra törekszik, hogy a gyártási folyamat környezet- és állatbarát is legyen.

Almahulladékból készült táska. Forrás Samara Facebook oldala

Hasonló kezdeményezés az olasz- Hong Kong-i Apple Peel is. A Hong Kong-i Life Green Ltd. formatervező iroda milánói fióktelepén elkezdték összegyűjteni a gyümölcslégyártás során megmaradt almahéjat, majd abból bőrszerű alapanyagot készítettek. A növényi bőrből kézitáskákat, laptop táskákat, női és férfi cipőket, csizmákat, pénztárcákat is készítenek, emellett kanapé- és székhuzatokat is terveznek.