Written by

Ananászból „bőrdzseki”

Arcok, home_slider| Views: 1911

Krokodilbőr táska, kígyóbőr öv, marhabőr dzseki, nercbunda. Az állatok bőréből készült ruhadarabok a mai napig a divatipar meghatározó termékei. Szerencsére nem kell lemondanunk az elegáns és kényelmes ruhadarabok viseletéről akkor sem, ha mellőzni szeretnénk életünkből a bőr- és szőrmetermékeket. Carmen Hijosa, spanyol textilművész kifejlesztett egy technikát, amelynek segítségével ananászhulladékból állítható elő bőrhöz hasonló anyag.

 A textilművész 15 évig dolgozott a bőriparban, amikor úgy döntött, kilép korábbi közegéből és megkeresi, milyen alternatív, környezetbarát megoldással helyettesíthető az állati bőr. Az inspirációt végül egy tradicionális, filippínó férfiak által viselt, ananász levélrostokból készült ünnepi jelmez adta. Ezzel Hijosa megtalálta a bőr vegán alternatíváját.

Carmen Hijosa

Több éves kutatás és fejlesztés után Carmen 62 éves korában szerzett doktori fokozatot textil-innováció szakterületen a Royal College of Art in Londonban, sikerült kifejlesztenie az ananásztextilt, és megalapította divatcégét, az Ananas Anamot. Az ananásztextil megfelelő kezelés után rendkívül hasonlít a bőrre: ugyanolyan módon lehet munkálni, a végterméktől függő különböző színeket és vastagságot elérni. Az „ananász bőr” az állati eredetű bőröknél tartósabb, környezetkímélőbb, és olcsóbb megoldást kínál.

Számos ország – többek között Brazília, a Fülöp-szigetek, Thaiföld, Kína, Kenya, és Ghána – is hatalmas ananászültetvényekkel rendelkezik, így az új alapanyag előállítása semmilyen plusz költséggel nem jár: az ananásztextil a növény leveleinek felhasználásával készül. Becslések szerint évente 40.000 tonna ananászhulladék keletkezik világszerte, amelyet amúgy elégetnek vagy elrohasztanak, így viszont anyagában hasznosításuk is lehetővé válik.

Az alábbi 1,5 perc hosszúságú, angol nyelvű videóból megismerhetitek az „ananász bőr” készítésének folyamatát, illetve hogy milyen klassz termékek készülnek belőle.

Forrás: livingcircular.com; impressmagazin.hu