Written by

PET kalózok akcióban! Elindult a Felső-Tiszai PET Kupa sorozat

Hírek, home_slider| Views: 539

A mai napon indul és kedden zárul a már hagyománynak számító Felső-Tiszai PET Kupa sorozat, ami idén a tisza-tavi futammal bővül ki. A „PET kalózok” Tiszafüredtől Kisköréig tisztítják meg a folyót és tavat a felhalmozott hulladéktól.

Hazánkban a folyók áradása és az azzal járó hulladékhalom minden évben komoly gondot jelent. Áradáskor a folyóink rengeteg környezetszennyező anyagot hoznak az országba, melyek elsősorban Románia és Ukrajna területéről érkeznek.

A PET Kupa egy különleges és példaértékű szemétszedő-hajóépítő vetélkedő. A hosszú távú folyami hajós verseny különlegessége, hogy PET palackokból épített hajók segítségével szabadítják meg a Tisza és a Tisza-tó vizét a töménytelen műanyag zacskóktól, flakonoktól, és egyéb le nem bomló hulladékoktól.

Az idei ökoderbi is a pillepalackhajók megépítésével indul június 14-én pénteken, majd június 16-án vasárnap elstartol a nagy futam. A vízrebocsátás után a PET hajóknak alkalmassági vizsgán kell átmenniük, amelyre hatósági személyek jelenlétében kerül sor. Az akciót a Felső-Tiszai Búvár és Vízimentő Egyesület hajóegységei biztosítják.

Idén a szervezők 12 különösen szennyezett területet mértek fel, a csapatoknak elsősorban ezekre a szakaszokra kell fókuszálniuk. A vizes területek mellett természetesen a partszakaszokra is a kiemelt figyelmet fordítanak, és a szervezők örömmel fogadják a helybélieket, akik számára biztosítják a hulladékgyűjtéshez szükséges eszközöket.

Ezúton is köszönjük minden szervezőnek, önkéntesnek és PET kalóznak, hogy évről évre mindent megtesznek a Tisza és a Kiskörei-víztározó élővilágáért, amely közvetlen vagy közvetett módon, de minden élőlényre – így az emberre is – hatással van.

Az eddigi években a PET Kupa hulladékhajói 435 ezer palackot szedtek össze az ártérből, ezzel pedig 35 tonna hulladéktól szabadították fel a Tiszát.

Forrás: vg.hu; hirado.hu; petkupa.hu