Written by

Ökocímke-kisokos

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 1626

Bizonyára ti is sokszor látjátok az általatok vásárolt termékeken a legkülönfélébb címkéket és logókat. Egy tudatos vásárló vélhetően tisztában van az ökocímkék jelentésével, aki azonban kevésbé jártás e témában, könnyen összezavarodik. Összegyűjtöttünk hát tizenegy olyan címkét, amely kiváltképp kapcsolódik fenntarthatósághoz.

  1. Zöld Pont

A német eredetű „Der Grüne Punkt”, azaz Zöld Pont elnevezésű nemzetközi védjegy a PRO EUROPE hálózat tagjainak közös jelölése. A jelölés nem arra utal, hogy a maga termék környezetbarát, hanem arra, hogy a gyártó csatlakozott egy hulladékgazdálkodást koordináló szervezethez, amely garantálja, hogy a termék során felhalmozódó hulladék kezelése, szelektív visszagyűjtése és hasznosítása megfelel a jogszabályban előírtaknak.

  1. Környezetbarát termék

Ha ezzel a címkével találkoztok, biztosak lehettek abban, hogy az általatok vásárolt termék környezetkímélő. A kezdeményezés az EU ökocímke alapján jött létre. Mindkét címke lényege, hogy a piacon előnyt élvezzenek azok a termékek, amelyek az ún. életciklus elemzéssel bizonyítottan kisebb mértékű terhelést rónak a környezetre, mint konkurens társaik.

  1. Állatokon nem tesztelt termék

A nyuszis plecsnikkel elsősorban kozmetikai és háztartási termékeken találkozhattok. A terméket nem tesztelte állatokon se maga a cég, se a bedolgozó laborok vagy a beszállítók. A cégeknek kötelességük évente egy független bizottsággal felülvizsgáltatni és jóváhagyatni tevékenységüket.  (2013 márciusától az EU-ban tilos forgalomba hozni állatokon tesztelt kozmetikumokat, viszont a háztartási vegyianyagok esetében továbbra is nélkülözhetetlen a címke.)

  1. Vegán

A vegetáriánusok és a vegánok világszerte küzdenek a számukra megfelelő élelmiszerek azonosításával. A vegán ökocímkével ellátott termékek nem tartalmaznak sem állati, sem pedig állatokból kinyert összetevőket (állati tej, tojás, kötőanyagok, stb.).

  1. „Tidyman”

Ez az eredetileg Nagy-Britanniából származó logó a szemetelés ellen hívja fel figyelmet. A hulladékot a megfelelő helyre tegyük, ezáltal pedig növeljük a környezettudatos cselekedeteink és csökkentsük az antiszociális viselkedéseink gyakoriságát!

  1. Szelektíven gyűjtendő elektronikai és elektromos gépek, akkumulátorok és szárazelemek

Az alábbi címke arra hívja fel a figyelmet, hogy az elektronikai hulladékok (akkumulátorok, szárazelemek, okoskütyük) ne kerüljenek a hagyományos hulladékok közé. A környezetünkre ártalmas hulladékokat helyezzük el az áruházakban kijelölt gyűjtőkben vagy szabaduljunk meg tőlük visszavételi akciók alkalmából!

  1. Möbius-szalag

Bizonyára a legtöbben találkoztatok és ismeritek ennek a logónak a jelentését: a szalag ugyanis az újrahasznosítás szimbóluma. Fontos tisztázni, hogy a címke nem a termék környezetbarát tulajdonságait jelöli, hanem azt, hogy megfelelő kondíciók – például szelektív hulladékgyűjtés – esetén a termék újrahasznosítható.

  1. Környezetre veszélyes

Az alábbi jelölés egyike a 10 veszélyszimbólumnak! A gyártóknak és az importálóknak kötelességük besorolni, hogy az adott termék melyik veszélyességi kategóriába tartozik.

  1. PEFC

A PEFC (magyarul Páneurópai Erdő Tanúsító Tanács) 27 tagország erdő- és fafeldolgozó ipara által alapított nemzetközi nonprofit szervezet. Ha ezzel a jellel találkoztok, az azt jelenti, hogy az általatok vásárolt termék alapanyaga olyan erdőből származik, ahol kiemelt figyelmet fordítottak az erdő élővilágára és talajára.

  1. EU Organic

Az „eurolevelet” 2010 óta láthatjuk azokon a termékeken, amelyek megfelelnek az EU ökológiai gazdálkodásról szóló rendeletének, és uniós tagállamokból származnak. A címke nagyban megkönnyíti a dolgunkat, ha ökológiai úton előállított termékeket szeretnénk vásárolni.

+1 Távhő Ökocímke

A Távhő Ökocímkét a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) vezette be azzal a céllal, hogy minél szélesebb körben ismertté váljanak a távhőszolgáltatás előnyös tulajdonságai, mint amilyen az energiahatékonyság fokozása vagy a megújuló energiák részarányának növelése.

 

Források: szelektalok.hu; tudatosvasarlo.hu; hulladekmentes.hu; wikipedia.hu; tavhocimke.hu