Written by

Nyomtassunk napenergiát!

Hírek, home_slider| Views: 958

Forradalmi változások zajlanak a napenergia-hasznosítás területén. Science-fiction filmekbe illik az az új technológia, aminek segítségével napelemet nyomtathatunk. Az új megoldás viszont nemcsak praktikusabb, de sokkal olcsóbb is, mint elődje.

Habár a napenergia eddig is az egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb megújuló energiaforrás volt, ezután még többen aknázhatják ki a napfény energiáját. Az ausztrál Newcastle Egyetem kutatói kifejlesztették a nyomtatható, kisméretű és igen olcsó napelemet.  A nyomtatáshoz nincs szükség semmilyen különleges eszközre, az előállítás során egy 0,1 milliméternél vékonyabb műanyag filmrétegre nyomtatják a Nap energiáját felvevő paneleket. A könnyű napelemeket egyszerű felhelyezni házak tetejére, vagy bárhova, hiszen nem jelent különösebb terhet. Ráadásul az újonnan kifejlesztett panel a hagyományos napelemeknél több áramot termel még akkor is, amikor nem ideálisak a fényviszonyok.

A kutatók a tavalyi év során 100 négyzetméternyi panelt gyártottak le, amelyet az egyetemen teszteltek, idén pedig elkészült az első, kereskedelmi forgalomba szánt változat prototípusa is. A panel négyzetmétere nagyjából 10 dollárba, vagyis körülbelül 2500 forintba kerül, így jóval olcsóbb, mint a hagyományos napelemek. Paul Dastoor egyetemi professzor szerint 10 ipari nyomtató elég lenne ahhoz, hogy naponta akár 1000 otthon számára nyomtassanak napelemet.

Kép forrása: Mashable

Az első napelemeket várhatóan az év második felében, az ausztrál Hunter régióban üzemelik majd be. A befektetők részéről viszont már most nagy az érdeklődés az új napenergiás technológia iránt, így mi már csak azt várjuk, mikor terjednek el világszerte, többek között hazánkban, is az új napelemek.

Ide kattintva egy videót is megnézhettek az új típusú napelemek előállításáról.

 

Magyar sikerek

Mint arról korábban itt és itt beszámoltunk, mi magyarok sem szégyenkezhetünk, a Platio nevű startup ugyani kifejlesztette a napelemes térköveket. A térkövek alapanyaga magas minőségű újrahasznosított műanyaghulladékból készül, amely amellett, hogy strapabíró, jól formálható, könnyen színezhető, így még esztétikailag is megállja a helyét. A találmány után egyre többen érdeklődnek külföldön is, a fejlesztők célja pedig, hogy mindenki számára elérhető legyen a napelemes térkő. Gondoljunk csak bele, talán pár év múlva az elektromos autóink majd maguktól feltöltődnek, amíg a térköveken parkol – ez ám a zöldenergia!

Források: Mashable és HVG