Platio térkő

Written by

A magyar tech startup újabb (nap)fényes sikere

Hírek, home_slider| Views: 3051

Úttörő kísérletet valósított meg a Platio, amelynek okos térkövei egy nemzetközi vállalat logisztikai parkjában termelik a zöld energiát. A napelemek térburkolatként történő alkalmazása egyedülálló ebben a formában.

A magyar fiatalokból álló csapatról és innovációjukról egy korábbi cikkünkben már írtunk. A startup tagjai egy olyan különleges térkövet fejlesztettek ki, amely újrahasznosított műanyagból készül, ráadásul a nap energiáját felhasználva elektromos áramot is termel. A fejlesztéssel találkozhatunk már Budapest több pontján is, de törekednek a piaci terjeszkedésre.

Ennek a folyamatnak egy következő lépése a nemrégiben bejelentett, sikeresen megvalósított kísérleti projekt, melynek keretében a Platio térköveit a Prologis logisztikai parkjának elektromos töltőállomásánál alkalmazták.

Maga a projekt a napelemek térburkolatba történő implementálásán alapszik. A Prologis Park Budapest-Harbor elektromos töltőállomásánál alakították ki azt a területet, ahová a Platio különleges térköveit rakták le, összesen 4,7 m2-i területen. Ideális körülmények között a rendszer 720 W-nyi zöldenergiát termel, amely a töltőállomást látja el. Amikor a töltőállomást nem veszik éppen igénybe, a termelődő elektromos energiát egy közeli irodaház rendszere veszi fel.

Ez a kísérleti projekt egyedülálló a maga nemében, hiszen a Prologis logisztikai parkja az első a világon, ahol az operatív működés során ilyen rendszerben alkalmazzák ezt a technológiát.

Ilyés Miklós, a Platio társalapítója elégedettségét fejezte ki aziránt, hogy olyan partnert sikerült találniuk, aki támogatja innovatív fejlesztésüket és annak megvalósítását is. Hozzátette, hogy ez a fejlesztési irányvonal reményeik szerint az e-mobilitáshoz is hozzájárul, amely terület mindenképpen folyamatos növekedést mutat.

Az e-mobilitás támogatása mellett a térkő számos további felhasználási lehetőséget kínál, akár köztéri, akár otthoni felhasználásról legyen szó, Köztéri felhasználására láthatunk példákat a Corvin negyednél és a Deák téren, ahol kisebb elektronikus eszközeinket tölthetjük a nap energiájával. Az egyéni, háztartásbeli hasznosításán még dolgoznak a fejlesztők, de ezzel párhuzamosan a kialakított technológia továbbfejlesztésén is fáradoznak, például a térkő automatikus fagymentesítésén.

Platio térkövek a Prologis ipari parkjában

Platio térkövek a Prologis ipari parkjában
Kép forrása: kozlekedesvilag.hu