Written by

Környezettudatos védelem a hangyák ellen

Egypercesek, home_slider| Views: 1911

Egy nemrégiben elkészített becslés szerint 20.000 milliárd hangya él a Földön. A szorgos kis élőlények hatékonyabban irtják a kártevőket, csökkentik a növénykárokat és növelik a terméshozamot, mint a növényvédő szerek. Azonban a hűvös időjárás miatt beköltözhetnek a lakásunkba, amellyel számos kellemetlenséget okozhatnak. A cikkben összeszedtünk néhány környezetkímélő módszert a hangyák távoltartásához.

  1. Kerüljük el a megjelenésüket!

A hangyák esetében is az egyik legfontosabb lépés a megelőzés. Kertes háznál vágjuk le az épületre lógó ágakat, a falhoz érő bokrokat vagy sövényeket nyírjuk meg. A hangyák leggyakrabban a lakásba vezető csöveken keresztül jutnak be, ezért távolítsunk el minden olyan vezetéket, amely fontos funkciót nem lát el, viszont segíti a hangyák bevándorlását. A házban mellőzzük az állatok számára hívogató ételmaradékok szabadon hagyását, a szemetes pedig teljesen zárható legyen.

2. Irtás helyett tereljük el őket!

Befőttesüveg tetejébe öntött mézes vagy cukros vizet helyezzünk ki a lakáson kívüli útvonalaikra, így a házba történő belépésük előtt ínycsiklandó eleséget kapnak, és kisebb eséllyel haladnak majd tovább.

3. Használjunk illóolajokat a hangyák ellen!

A hangyák nem szeretik az erős illatokat, ezért távol tarthatjuk őket fahéjjal, friss citromszeletekkel, ecettel vagy fahéjjal átitatott vattapamacsokkal, domináns illatú szárított növényekkel, valamint citromos vagy ecetes illóolaj keverékkel. Illóolajos és egyben ecetes sprayt is készíthetünk, amellyel lefújhatjuk a menetelő élőlények vonulásának útját, a repülő egyedek pedig az illóolajos párologtatóból kiáradó illatnak köszönhetően a házon kívül maradhatnak. A hangyák kint tartásához a leghatásosabb illóolajok a levendula, a menta, az eukaliptusz, a teafa és a zsálya.

4. Alkalmazzunk kávézaccot és szódabikarbónát!

A cukorral összekevert kávézacc úgy fejti ki a hatását, hogy az édes illat révén a dolgozók beviszik a szemcséket a bolyba, a koffein pedig a hangyákra nézve kedvezőtlen következményt ér el. A cukor és a szódabikarbóna keverések is hasonló elv alapján működik: a cukros íz miatt elfogyasztják az egyveleget, amitől felpuffadnak.

Bármelyik keveréket is alkalmazzuk, óvatosan kell bánnunk a fáraóhangyákkal, mert ez a faj úgy reagálhat az őket érő „támadásra”, hogy a kolónia új területeket kereső, kisebb csoportokra bomlik, egyetlen hangyák lakta helyszínből akár 4–5 is kialakulhat. Ebben az esetben az vezethet megoldásra, ha követjük az útjukat, és megkeressük a fészkelési pontjukat, majd célirányosan a fészket semmisítjük meg. Az is kihívást jelenthet, hogy állatok megpróbálják a fészket a legeldugottabb területen elhelyezni, így az sokszor nem található meg. A szakemberek általában metoprén tartalmú csalétek kihelyezését ajánlják, amely a királynőnek sterilitást okoz, és a kolónia az idő előrehaladtával magától kihal. Az S-metroprén nem irtószer, nem öli meg az élőlényt, biológiailag könnyen lebomlik, nincs akkumulációs (lerakódási) vagy biomagnifikációs hatása.

5. A kertet is környezetkímélő módszerekkel védjük!

A kerti tevékenységeink közben kellemetlen, amikor a hangyák megcsípnek, vagy a lábunkon felmásznak. Ezért a kertben található szorgos élőlények ellen is számos természetes megoldás létezik. A kolóniák letelepedését megakadályozhatjuk a veteményesünk állandó gondozásával és öntözésével. A fák kérgére helyezhetünk papírt, amely által a hangyák nem tudnak felmászni a törzseiken, valamint mentát is ültethetünk a töveikhez. A hangyamentes kinti időtöltéshez menta, teafaolaj, citromfűolaj és víz keverékével az adott területet permetezzük be, használhatunk fokhagymapermetet is – azonban az utóbbi a jellegzetes szaga miatt kevésbé kellemes megoldás.

A hangyák elleni küzdelem során bármely hasznos tevékenység alkalmazásával támogathatjuk a jövő generáció által is élhető Föld kialakítását. A szorgos élőlényeket viszont csak abban az esetben irtsuk, ha valóban más lehetőség nem áll fent, hiszen kutatások alapján a hangyák hasznos eszközök a kártevőkkel szembeni védekezésben, és idővel növelhetik a terméshozamot.

Források: Greendex1, Greendex2, Greendex3