Written by

18 pozitív környezetvédelmi tény 2018-ból

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 4105

Hajlamosak vagyunk arra, hogy világunkat és a benne zajló eseményeket globálisan szemlélve pesszimista attitűdöt vegyünk fel, pedig számos pozitív esemény is történik sokszínű világunkban. Összeállítottuk nektek azokat a momentumokat a 2018-as évből, amelyek előremutató, optimista irányt vázolnak fel fenntarthatóság, ökológia, energetika, és környezetvédelem témakörökben.

 1. Az amazóniai esőerdő ecuadori részén élő őslakos törzs jogi csatát nyert, hogy megvédje az Aguarico-folyó vizét, ezzel megszüntetve a területen folyó bányászati tevékenységet és felszabadítva 32 000 hektár esőerdőt.
 2. A vadon élő tigrisek száma az elmúlt 9 évben megduplázódott Nepálban, köszönhetően a védett területek fokozott felügyeletének és a természetvédők erőfeszítéseinek.
 3. Nigériában a helyi gazdálkodók ezrei több mint 200 millió fát ültettek az elmúlt három évtizedben. Ez Afrika történetének egyik legnagyobb pozitív fejleménye.
 4. Indonézia 10 milliárd dollárt fordított a világ óceánjainak 14 millió négyzetkilométeres védelmére. Ez volt eddig az óceánok védelmére szánt legnagyobb összeg.
 5. 2018-ban 140 ország csatlakozott az óceánok védelméről szóló megállapodáshoz, melynek célja a tengerek védelme és túlhalászat megfékezése.
 6. A Közép-Afrika erdeiben élő hegyi gorilla bolygónk egyik legveszélyeztetettebb faja. Számuk 2010 és 2018 között 25 százalékkal nőtt, ami szintén a természetvédők munkáját dicséri.
 7. A Nemzetközi Energiaügynökség közleménye szerint az elmúlt évben 120 millióval több ember férhetett hozzá villamos energiához, mint az azt megelőző években.
 8. 1990 óta a légzőszervi megbetegedések okozta halálozások száma 70 százalékkal csökkent Kínában, ami a tisztább üzemanyagoknak, a jobb egészségügyi ellátásnak, és a növekvő béreknek köszönhető.
 9. Jelentős árcsökkenés történt a szél- és napenergia előállításában. A világ számos részén immáron olcsóbb hozzájutni a megújuló energiához, mint a „hagyományoshoz”.
 10. Kalifornia minden idők legjelentősebb éghajlatvédelmi célkitűzését jelentette be azzal az elkötelezettséggel, hogy 2045-ig létrehozza az ötödik legnagyobb szén-dioxid-semleges gazdaságot.
 11. Chile 2013 óta négyszeresével növelte megújuló energiaforrásainak számát, ami együtt járt a villamos energia árának átlagos 70 százalékos csökkenésével.
 12. Az Egyesült Államok új rekordot állított fel 2018-ban a szénüzemek bezárását illetően: 14 államban összesen 22 üzem bezárása valósult meg.
 13. India 28 százalékkal növelte a 2022-re kitűzött megújuló energia mennyiségét.
 14. Spanyolország elkötelezte magát, hogy az év végéig leállítja szénbányáit, miután a kormány beleegyezett a bányászok korai nyugdíjazásáról és a környezet helyreállításáról szóló törvénybe.
 15. Egy új jelentés kimutatta, hogy az 1980-as évek után született emberek ízlése és világnézete jelentősen megváltozott, amelynek köszönhetően a világ lakosságának 70 százaléka csökkentette húsfogyasztását.
 16. Németország a történelem egyik legambiciózusabb hulladékgazdálkodási rendszerét jelentette be. Az elkövetkező négy évben az összes hulladék 63 százalékát fogják újrahasznosítani a jelenlegi 36 százalék helyett.
 17. Malajziában a kormány bejelentette, hogy nem teszi lehetővé az olajpálma ültetvények további terjeszkedését.
 18. A szigorú szabályozásnak köszönhetően az Egyesült Királyságban 12 százalékkal csökkent a járművek által kibocsátott káros anyagok mennyisége.

Forrás: medium.com