Written by

10 tipp arra, hogyan tegyük környezettudatossá a karácsonyt

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 251

A karácsonyi ünnepek idején legtöbbünk hajlamos pazarlóbbá válni, mint az év többi részén, mind a hulladéktermelés, mind a költekezés terén. Összegyűjtöttünk néhány tippet arra, hogyan lehetünk környezettudatosabbak az ünnepek idején anélkül, hogy lemondanánk a családi hagyományokról.

  1. Vásároljunk helyi termelőktől!

Ez a szabály majdnem mindenre vonatkozik, ami csak kellhet az ünnephez, legyen szó az ajándékokról, vagy a menüsorról. A helyi vásárlással segíthetünk csökkenteni a közúti és légi árufuvarozást. Nem mellesleg támogatjuk a helyi vállalkozásokat is, és sok esetben az áru minősége is jobb lesz, mintha nagytételben vásárolnánk azokat.

  1. Mellőzzük a csomagolópapírt!

Az ünnepi időszakban közel 8.000 tonna csomagolópapírt használunk el, ami 50.000 fa kivágásával egyenlő. Legyünk kreatívak és használjunk különböző újságpapírokat a csomagoláshoz. De a vékony, (karácsonyi mintázatú) textil is kiváló opció, amelyet utána az ajándékozott akár kiegészítőként is viselhet.

  1. Együnk pont annyit, mint máskor!

Bizonyára mindenki ismer olyan embereket, akik karácsonykor dupla vagy tripla annyit fogyasztanak, mint egyébként. Sose felejtsük el: nem azért élünk, hogy együnk, ha nem azért eszünk, hogy éljünk! Fő a mértékletesség! A maradékot adjuk oda nélkülöző embertársainknak! Ne dobjuk ki a finom falatokat a kukába csak azért, mert mi már ráuntunk.

  1. Ne dobjuk ki a nemkívánatos ajándékokat!

Sajnos a karácsonyi ajándékok jelentős része a szekrény legmélyére kerül, és onnan csak lomtalanítás vagy költözködés után kerülnek elő, olyankor is egyenesen a kukában landolnak. Ha tudjuk, hogy egy ajándékra nincs szükségünk, és hogy valószínűleg nem is fogjuk használni azt, legyünk nagylelkűek és adományozzuk el! Amire az egyik embernek nincs szüksége, a másiknak életet menthet. Ne feledjük: jobb adni, mint kapni!

  1. Használjunk LED izzókat az ünnepi fényekhez!

A LED izzók jóval kevesebb energiát fogyasztanak, amivel nem csak a környezetet terhelik kisebb mértékben, de a pénztárcánkat is. Ez persze nem azt jelenti, hogy éjjel-nappal égjenek a karácsonyi fények. Világos időben és késő éjjel teljesen felesleges a díszkivilágítás.

  1. Ajándékozzunk élményt!

Ha nem tudjuk, mivel lepjük meg szeretteinket, gondolkodjunk élményben! Egy koncertjegy, egy fitness bérlet, egy mozijegy, kupon egy romantikus vacsorára vagy wellness hétvégére többet ér bármilyen kacatnál. Higgyétek el, nem csak a megajándékozott személy lesz hálás, de a bolygónk is.

  1. Papír alapú képeslapok helyett küldjünk elektronikusat!

Igazán kedves, ha barátainknak, távoli családtagjainknak karácsonyi képeslapot küldtünk. Ezt azonban ma már megtehetjük online is. Egyszerű fotószerkesztő programok és applikációk segítségével is képesek vagyunk személyre szabott karácsonyi képeslapok készítésére, melyeket a postai sorban állást megkerülve, azonnal el is tudunk küldeni.

  1. Kerüljük a műanyag szatyrokat!

Nem könnyű, de csupán odafigyelés kérdése. Mikor már összeállt a lista, hogy mit szeretnénk venni az áruházban, pakoljuk fel magunkat többször használható vászontáskákkal, esetleg korábban vásárolt reklámtáskákkal! Ha mégis otthon felejtjük a szatyrokat a nagy rohanás közepette, kérjünk az eladótól papírtáskát.

  1. Használjunk környezetbarát gyertyákat!

A karácsonyi hangulat megteremtésének elengedhetetlen eszközei a gyertyák. A paraffin alapú gyertyák azonban nem tesznek jót se az emberi szervezetnek, se a környezetünknek. Ehelyett használjunk méhviasz vagy szójaviasz alapú gyertyát!

  1. Válasszunk örökéletű dekorációt!

Az újrahasznosított fából, üvegből, és szövetből készült karácsonyi dekoráció kiváló alternatíva a nem újrahasznosítható műanyag opciókkal szemben. A díszek kiválasztásánál érdemes klasszikus formaterveket választani, így a következő évben nem kell fájni a fejünknek, hogy a tavalyi dekoráció kiment a divatból.

 

Forrás: realhomes.com, australianethical.com