Written by

Így teheted olcsóbbá az áramszámládat

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 408

Egy lakás villamosenergia-költségének 15-30 százalékát a világítás teszi ki, ezért érdemes minél gazdaságosabb megoldásra törekedni. Jó hír, hogy ami kedvez a pénztárcánknak, a környezet is kíméli egyszerre.

Az Európai Unió becslései szerint a tagországok háztartásaiban a fényforrások 85 százaléka még mindig hagyományos, rossz energiamutatókkal rendelkező izzólámpa. Emiatt az EU 2020-ra szeretné végleg eltűntetni a hagyományos izzókat, ezután háztartási célokra csak LED-es fényforrások lesznek elérhetők. A döntés érthető, ma a LED számít a legtartósabb és a leginkább gazdaságos megoldásnak.

A LED egyik legnagyobb előnye, hogy élettartamuk sokkal hosszabb, mint más izzótípusoknak, egy kompakt fénycsőnél például kétszer hosszabb ideig bírja. A LED izzók bekapcsoláskor azonnal teljes fényerőt nyújtanak, nem kell bemelegedniük, ráadásul kedvünkre kapcsolgathatjuk őket, nem érzékenyek rá. Egy LED izzó akár évtizedre szóló beruházás, ezért nem érdemes feltétlenül a legolcsóbbat választanunk, tartsuk szem előtt a jó ár-érték arányt, és keressük a több éves garanciát kínáló termékeket!

Egyelőre kevés háztartásban található minden lámpában LED égő, leginkább annak ára miatt. Kompakt és a LED-izzók 25-25 százalék körüli arányban vannak jelen a magyar otthonokban, maradék 25 százalékot pedig egyéb, pl. halogén izzók teszik ki. Spóroláson még a legtöbben a lámpák lekapcsolását értik, pedig a villanyszámla világításra eső része akár 80 százalékkal is csökkenthető kizárólag LED-fényforrások alkalmazásával. A bekerülési költségek pedig egy éven belül megtérülnek. A magyarok már kezdik felismerni a korszerű világítóeszközök előnyeit, a háztartások 54 százalékában már találkozhatunk legalább egy LED-es lámpával.

Aggályok a LED izzókkal kapcsolatban

Több helyen is olvashatunk arról, hogy a LED-es izzók károsak a szemre és az alvási ritmusunkra. A fénysugárzás kék tartományára valóban érzékenyek a retina egyes sejtjei, ezen sejtek jelzései alapján állítja be a szervezet az alvás-ébrenlét napi biológiai ritmusát. A mesterséges kék fény olyan reakciókat vált ki, amely megzavarja a szervezetet, de ugyanez a helyzet a monitorokkal, telefonkijelzőkkel is. A LED izzók esetében azonban ma már kaphatunk sárgafényű termékeket is, melyek nem zavarják szervezetünket. A LED világítás érdemben nem befolyásolja egészségünket, sokkal veszélyesebbek lehetnek a higanyt tartalmazó, villogó kompakt fénycsövek, akkor legalábbis, ha elhasználódásukat követően nem a megfelelő gyűjtőhelyeken szabadulunk meg tőlük.

Hova dobjuk a lecserélt égőt?

Semmiképp se a kommunális hulladék közé! A kompakt fénycsövek és a LED izzók olyan komplex elektronikát tartalmaznak, ami újrahasznosítható anyagokat is tartalmaz, a szemétbe kerülve pedig károsak a környezetre. Az elhasznált égőket vissza lehet vinni az üzletbe, ahol vásároltuk, vagy elhelyezhetjük az elektronikus berendezések hulladékai számára kijelölt gyűjtőrendszerekben. A hagyományos izzólámpákat és a halogén izzókat is szelektív hulladékgyűjtő pontokon adhatjuk le. A lámpahulladék begyűjtő pontjaink száma meghaladja a tízezret Magyarországon is.

Gyakorlatilag az ország összes kiskereskedelemmel foglalkozó üzlete, villamossági kis- és nagykereskedése, hulladékudvara, veszélyes hulladékgyűjtő vállalkozása és szelektíven gyűjtő önkormányzata részt vesz a világítástechnikai hulladékok visszagyűjtésében.

Nincs más hátra, mint lecserélni az elavul izzókat és kicserélni LED-es fényforrásokkal, a régieket pedig leadni a megfelelő gyűjtőhelyen! Így a pénztárcánk és a környezet is jól jár.

Képek: Shutterstock