Written by

A műanyag újabb alternatívája: megérkeztek a tésztaszívószálak!

Hírek, home_slider| Views: 1521

Az olaszok sosem szenvedtek hiányt kreativitásból: többek között a balett, a szemüveg, és a farmernadrág ötlete is a pizza hazájában született. Most egy újabb, innovatív olasz szimbólum érkezett, amely alternatíva lehet a környezetszennyezés csökkentésére.

Mint köztudott, az Európai Unió 2021-től számos egyszer használatos műanyagterméket tilt be, hogy visszaszorítsa a tengerek élővilágát súlyosan károsító hulladéktípust.

A tervek szerint 2021-től többek között eltűnnek az Unió országaiból a műanyag fültisztító pálcikák, az egyszer használatos műanyag tányérok, poharak, evőeszközök, és a teljesen felesleges egyszer használatos szívószálak is.

Jelenleg viszont még 2019-et írunk, és amit ma megtehetünk a bolygónkért, azt ne halasszuk holnapra! Egy korábbi infografikánkban döbbentő adatot osztottunk meg olvasóinkkal az egyszer használatos szívószálak hazánkban felhalmozódó mennyiségéről, melyet ide kattintva újra felidézhettek. Hazánktól nem is olyan messze, „Európa csizmájában” egy rendkívül kreatív termék hatására útjára indult egy új edukációs szemlélet.

Egy olasz vállalat speciális, tésztából készült szívószálak gyárt. A rudacskák teljesen íztelenek,

flexibilisek, egy teljes órán át használhatók – vagyis minden olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amellyel egy szívószálnak rendelkeznie kell, ám ezeknek a daraboknak nem okoz gondot a lebomlásuk, sőt, kiválóan komposztálhatók.

A cég vezetője kiemelt fontosságúnak tartja, hogy Stroodles nevű termékük ne csupán egy termék a sok közül, hanem sokkal inkább egy környezettudatos, felelősségteljes életérzést tükrözzön a fogyasztókban. Emellett az ötletgazda Maxim Gelmann nem titkolt célja, hogy egyfajta „kommunikációs cunamit” és mozgalmat indítson el. Amikor a fogyasztók ugyanis elkezdenek beszélgetni arról, hogy miért is van tésztából a koktéljukban lévő szívószál, agyuk akarva-akaratlan azonnal átáll egy környezettudatosabb gondolkodásra.

A gyártók mindenkire gondolnak, így akik esetleg (súlyos) gluténérzékenységben szenvednek, nekik sincs okuk az aggodalomra, számukra ugyanis gluténmentes opció is rendelkezésre áll. Az alábbi, 1 perc hosszúságú, angol nyelvű videón Maxim beszél a tésztaszívószál koncepciójáról.

 

Forrás: boredpanda.com; qubit.hu