Written by

Veszélyben a Maldív-szigetek – az ellenség és a megoldás is a tenger lehet!

Hírek, home_slider| Views: 741

A tengerszint emelkedése számos problémát okoz a vízparti városoknak és országoknak. A jelenség a sokak által kedvelt úti célt, a Maldív-szigeteket sem kíméli. A dél-ázsiai szigetország a világ legalacsonyabban fekvő lakott területe, közel 80%-a csak egy méterrel van a tengerszint felett. Annak érdekében, hogy a vízszint felett tartsák, most velencei és holland mintára építkeznek.

Ahogy arról már mi is írtunk korábban, sajnos sok helyen okoz gondot a világban a tengerszint emelkedése. Ennek okán úgynevezett lebegő városokat alakítanak ki. Amszterdamban például már elkészült az első „lebegő” lakónegyed, a Schoonschip. Ennek mozgó platformjai követik a tengerszint emelkedését, valamint süllyedését, így biztosítva, hogy a városrészt ne árassza el a víz. Ez a megoldás hatékonyabbnak bizonyul, mint a gátak és csatornák kialakítása, hiszen a lakóépületek így akár 1-2 méterrel is követhetik a vízfelszín mozgását. Ugyanilyen vízszintváltozásnál a gátak könnyen megsérülhetnek, utat engedve a tengernek a városokba.

Az európai példát követve most a világ legalacsonyabban fekvő országában, a dél-ázsiai Maldív-szigeteken is platformok építésébe kezdenek. Egyes becslések szerint a bizonyos pontjain alig egy méterrel a tengerszint felett elhelyezkedő ország akár már 2100-ra teljesen a víz alá kerülhet. Az összesen 1192 szigetből álló országban velencei mintára, platformokra építkeznének. Ezzel 20 ezer embernek adnának vízbiztos otthont – azonban az ország többi, közel félmillió lakosát továbbra is fenyegetné a tenger szintjének emelkedése, és az általa létesülő árvizek.

A Hollandiában már bevált tervek alapján

Az újonnan épülő lebegő városokba az első lakók a tervek szerint már 2024-ben beköltözhetnek, ez is mutatja a beruházás jelentőségét. A két holland tervezőiroda, a Waterstudio és a Dutch Docklands tervei alapján készülő városban, csakúgy, mint Velencében, csatornák futnak majd. Ezáltal teret adnak a tengervíznek is. A mesterséges település működése teljes mértékben megújuló energián alapul majd. A várost tartó cölöpök teleszkópos kialakításuknak köszönhetően akár 2-2,5 méterrel is követni tudják majd a vízszint változását, így biztosítva a lakók biztonságát.

Az épülő város a fővároshoz, Maléhez és a nemzetközi repülőtérhez is közel fog elhelyezkedni, és több mint 200 hektáron terül majd el. Csakúgy, mint minden hagyományos várost, lakások, éttermek és boltok alkotják majd, emellett pedig mivel a Maldív-szigetek jelentős turizmussal is rendelkezik, hoteleket is kialakítanak majd benne. Ez lesz az első olyan lebegő város, amely több tízezer embernek adhat otthon, mindezt az ország vezetésének teljes támogatásával.

A projekt weboldalán kifejtik azt is, hogy a város koncepciója a maldív-szigeteki lakosok életfilozófiájával és hagyományaival is teljes összhangban áll, hiszen vízi nemzetként fontos számukra a tenger közelsége. Mivel számos hajós közösség lakja a környező területeket, a város csatornázott kialakítása szabad útvonalakat és infrastruktúrát kínál majd számukra is.

Természetes korallok, mesteréges korallok

A környezetvédelem jegyében nemcsak a megújulóenergia-felhasználásra és az autók kitiltására ügyelnek majd, de a város alatt elhelyezkedő korallok védelmére is. A település víz alatti részeihez mesterségesen termesztett korallokat helyeznek el. Ezek segítik majd a platformok alatt húzódó természetes korallzátonyok fejlődését és egészségének megőrzését is. Az egészséges élővilág a lakosok számára is segítséget nyújt majd. Hiszen a víz alatti zátonyok megtörik a tenger hullámait, ezzel biztonságosabb környezetet biztosítva.

Források: index.hu, maldivesfloatingcity.com, euronews.com