Written by

Lebegő városok a vízen… és az égben is?

home_slider, Tudtad-e?| Views: 4693

Minden bizonnyal sokunkban felmerült már a kérdés egy-egy utópisztikus film kapcsán, hogy valóban megvalósíthatóak-e a bennük látható dolgok? Például létezhetnek-e kerekeken guruló, levegőben lebegő vagy vízen úszó városok? Az előbbi kettő megvalósítása talán még tényleg a jövő, azonban a vízi városok és lakóközösségek már napjainkban is fejlődőben vannak.

A környezeti változások, a globális felmelegedés és a népesség növekedése mind-mind égetőbbé tették a kérdés megválaszolását, hogy az emberiség hol élhetne, ha nem a földfelszínen? Mozgó és repülő városok tervei, más bolygókon kialakított életterek gondolatai és megannyi sci-fibe illő ötlet látott már napvilágot, azonban egyelőre még egyik sem tűnik teljesen megvalósíthatónak. A technológiai és építészeti háttér egyes elemei ugyan adottak lennének, azonban arra valószínűleg még várnunk kell, hogy egy repülő platformon élhessünk.

Ha nem a levegőben, akkor hol?

Akad egy megoldás azonban, ami már napjainkban is tesztelve van. Az úgynevezett „lebegő városok”, megtévesztően, mivel nem a levegőben, hanem a partmenti vízfelszíneken úsznak majd, a tervek szerint egyre több országban. Ezek a városok és lakóközösségek számtalan társadalmunkat érintő problémára nyújthatnak megoldást, többek között a klímaváltozás hatásaira is.

A globális felmelegedéssel és a Föld klímájának folyamatos változásával számos tenger- és óceánparti város és közösség kerül veszélybe, hiszen az emelkedő vízszint egyre nagyobb partszakaszokat lep el. Ennek megoldására születtek azon tervek, melyekben a tengerszint folyamatos változásához alkalmazkodó platformokra épített lakónegyedek, a jövőben pedig akár városok is láthatók. Ezek megoldást nyújthatnak olyan országok problémáira, amelyeknél egyre nagyobb veszélyt jelent, hogy a víz lakóövezeteket lep el.

A platformokon elhelyezkedő városrészek és városok, mindamellett, hogy lakhelyet biztosítanak több ezer vagy akár százezer ember számára is, a fenntarthatóságra is törekednek majd. Megújuló energiaforrásokkal és városi kertészeti megoldásokkal tervezik biztosítani az ott lakók energia- és élelmiszer-szükségleteit, valamint az újrahasznosításra is nagy hangsúlyt helyeznek majd.

A prototípus

Az első sikeres vízen lebegő lakóközösség, melynek mintájára több másik tervei is elkészültek már, az Amszterdam szélén található Schoonschip, amely 46 háztartásnak ad helyet és összesen 144-en lakják. A Schoonschip közössége kisebb-nagyobb mólókkal áll összeköttetésben a szárazfölddel, és ezek segítségével a város szennyvíz- és elektromos hálózatával is. A házak előre legyártott elemekből készültek, így már az építési folyamat közben is minimálisra csökkentették a hulladék és a környezetkárosítás mennyiségét. A lebegő városrészbe nincs bevezetve gáz, a házak energiaellátását több mint 500 napelem, 30 hőszivattyú, és 60 hőpanel biztosítja, a lakók pedig akár egymással és az állammal is megoszthatják a házaik által termelt energiát. A házakat egy úgynevezett „okos hálózat” köti össze, amely segítséget nyújt abban a lakóknak, hogy szemmel tartsák, aktuálisan mennyi energiájuk áll rendelkezésre. A rendszer segítségével szomszédjaik energiatermelését is követhetik, így, ha valakinél energiahiány vagy -többlet alakulna ki, segíthetik egymást annak átruházásával.

Többszázezres úszóváros?

A világ első úszóvárosa, amely a Schoonschiphez hasonló módszerrel készülne, az OCEANIX Busan lehetne. A Dél-Koreai Busan városának partjainál elhelyezkedő város először 12000 embernek nyújtana otthont, majd a folyamatos bővítésekkel akár több százezrenn is lakhatnák. A tervek szerint a város teljesen önellátó lenne és speciális kialakításának köszönhetően követné a tengerszint emelkedését és süllyedését is. Az első körben épülő három egység lakóházaknak és kutatási központoknak adna helyet, míg a három „sziget” és az őket összekötő hidak által körbezárt lagúnát a lakosok használhatnák kikapcsolódási helyszínként.

Talán még messze vagyunk attól, hogy többszázezren a vízen éljünk, azonban ez az építkezési forma jelentős megoldást nyújthat az egyre növekvő számú olyan lakosok problémájára, akik otthona a víz okozta károk miatt lakhatatlanná válhat.

Források: The Cool Down, Greendex1, Greendex2, The World Economic Forum