Written by

Kukac kontra plasztik

Hírek, home_slider| Views: 1700

A fogyasztói társadalmunk által megtermelt hulladékhegyek lassan beborítják bolygónkat. Még ha holnaptól mindenki áttérne a szelektív hulladékgyűjtésre, amit újrahasznosítanának, és ha kitiltanának minden egyszer használatos műanyagot a boltok polcairól, akkor is épp elég fejtörést okozna az eddig felhalmozott hulladék megfelelő módon történő kezelése. Bármilyen meglepő, de a feldolgozásban komoly segítségünkre lehet egy állatka, ami a horgászok „jó barátja”.

Egyre népszerűbb  a zero waste életstílus és a szemléletformálás, hogy a jövőben minimalizálni tudjuk a fogyasztásunk által megtermelt hulladék mennyiségét, azonban még ennél is fontosabb, hogy az eddig megtermeltet csökkentsünk.

A segítséget néha egészen meglepő helyen kell keresni. A háziasszonyok számára sok kellemetlenséget okozó lisztbogár lárvája az elmúlt években reflektorfénybe került e kérdéskörben. Az Environmental Science and Technology tudományos magazinban ugyanis megjelent egy publikáció arról, hogy lisztbogár lárvái képesek megemészteni a hungarocellt is.

Sőt, ez még nem minden! A közönséges horgászcsaliként is ismert állat úgy képes megemészteni a hungarocellt, hogy végtermékként egy teljes mértékben felhasználható komposztot állít elő. A lisztkukac egy nap alatt egy pirulányi hungarocellt képes elfogyasztani és ez a szervezetükre sincs negatív hatással. A lárvák belében lévő emésztőbaktériumok tökéletesen fel tudják dolgozni a polisztirolt, bár a folyamat valamivel lassabb, mint a szerves táplálékok feldolgozása esetén.

A tudósok jelenleg azt tesztelik, hogy az egyes műanyagtípusokra miképp reagálnak a lárvák.

Forrás: zoldujsag.hu; infostart.hu