Written by

„Hosszú, forró nyár” – 118 éve nem volt ilyen meleg nyarunk, mint idén

Hírek, home_slider| Views: 909

A globális felmelegedés hazánkat sem kerüli el, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján 1901 óta 2019-ben volt a második legmelegebb nyarunk.

Az idei nyár a 22,3 Celsius-fokos középhőmérsékletével a megszokottnál jóval melegebbre alakult, hiszen 2,1 fokkal haladta meg az 1981-2010 közötti átlagot. Érdekes, hogy bár a legmelegebb hónap általában a július szokott lenni, idén június és augusztus is melegebbnek bizonyult Szent Jakab havánál. Országos átlagban a legmagasabb napi középhőmérséklet 26,8 Celsius-fok volt, méghozzá augusztus 12-én.

Hirtelen – és kicsit ijesztően – indult a nyár, ugyanis június 15-én és 16-án is rögtön megdőlt az országos napi maximumhőmérséklet rekordja, továbbá június minden egyes napjának középhőmérséklete az éghajlati normál felett alakult. A forróságot követően tartósan hűvös időjárás alakult ki július közepén, olyannyira, hogy július 10-én és 12-én új országos napi minimumhőmérsékleti rekordok születtek. A nyár legalacsonyabb hőmérsékletét 3,5 fokkal Zabaron mérték. A júliusi lehűlés nem tartott sokáig, augusztusban újabb hőhullám érte el hazánkat. Az idei nyár legmelegebb napja augusztus 12. volt, amikor is Derekegyházon 38 Celsius-fokot mértek.

Az időjárás tehát igen szélsőséges volt, a hőséget hűvös idő követte, majd pedig újabb hőhullám. A magas minimumhőmérsékletek átlagának köszönhetően mondható el, hogy 1901 óta – vagyis 118 éve – nem volt ilyen meleg a nyarunk.

Csapadék terén országos átlagban 12 százalékkal volt szárazabb hazánk 2019-es nyara az 1981-2010 közötti átlagnál. Augusztusban 30 százalékkal kevesebb csapadék esett az átlagosnál! Országos átlagban 26 csapadékos nap volt, ami kettővel lemaradt az éghajlati normáltól.

Forrás: met.hu