Written by

Füstköd fedte iskolák

Hírek, home_slider| Views: 461

Bizonyára sokak számára ismerős az a közlekedési káosz, ami a reggel 8 órai iskolakezdés körül tapasztalható az oktatási intézmények környékén. A gyerekek sokszor a járó autók kipufogófüstjében, orrukat befogva kénytelenek megközelíteni az iskolakaput. Az Egyesült Királyságban elhatározták, hogy végett vetnek az áldatlan állapotoknak.

Ez a jelenség nem csak hazánkban tapasztalható. Az Egyesült Királyság közegészségügyi ügynöksége, a PHE (Public Health England) a tettek mezejére lépett. Az ügynökség ugyanis azt az álláspontot képviseli, mely szerint egy egészséges társadalomban elfogadhatatlannak kellene lenni annak, hogy valaki járó motor mellett foglalja a helyet autójával az iskola előtt.

Az Egyesült Királyságban évente 28-36 ezer haláleset tudható be annak, hogy valaki túl sokáig van kitéve szennyezett levegőnek. Magyarországon arányaiban rosszabb a helyzet: jóval kisebb népesség mellett évi 8-10 ezer ember hal meg szmog miatt.

A légszennyezettség az egyik legnagyobb környezeti ártalom, amivel bolygónkat és saját egészségünket egyaránt gyilkoljuk. A brit közegészségügyi ügynökség többek között a kis kibocsátású járművek támogatását, teherautók városközpontból való kitiltását, gyalogos és biciklis utak fejlesztését, illetve dugódíj bevezetését javasolja a brit kormánynak. Bízunk benne, hogy a javaslatokat elfogadják és a brit gyakorlat minél szélesebb körben elterjedhet Európában.

Belga kutatók tanulmányai kimutatták a diákok iskolája körüli levegőminőség és a diákok teljesítményei közötti kapcsolatot. Az eredmény megdöbbentő: minél szennyezettebb az iskolát körülölelő levegő, annál nagyobb eséllyel csökken a diákok koncentrációképessége, ezáltal pedig az iskolai teljesítményük.

Forrás: qubit.hu; index.hu; hvg.hu