Written by

Egyre több tetőre kerül Magyarországon is napelem

Hírek, home_slider| Views: 402

A napelemek térhódítása egyre megállíthatatlanabbnak tűnik Magyarországon is, hiszen 2018 harmadik negyedévében is folytatódott a növekedés a hazai háztartási kiserőművek piacán. Az újonnan telepített kiserőművek ezen időszakban is kivétel nélkül napelemes rendszerek voltak.

Annak érdekében, hogy naprakész információk birtokában legyünk a háztartási méretű kiserőművek számáról és kapacitásáról, a MEKH (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal) negyedéves adatszolgáltatással bővítette az elosztói engedélyezések éves adatszolgáltatását.

2018 harmadik negyedévében 2671 háztartási méretű kiserőmű csatlakozott újonnan a hálózatra: ez összesen 19,5 megawatt beépített teljesítménnyel egyenlő. Bár 2018 második félévéhez viszonyítva ez a teljesítmény valamivel alacsonyabb, összességében az mondható, hogy továbbra is növekedést lehet tapasztalni. Az újonnan telepített háztartási méretű kiserőművek – hasonlóan 2018 első és második negyedévéhez – mind napelemes rendszerek voltak, amelyeknek átlagos beépített teljesítménye 7,3 kilowatt.

Az előző időszakhoz képest kimagasló volt a magánszemélyek által kivitelezett beruházások száma, míg jelentős mértékben visszaesett a vállalatok, önkormányzatok, intézmények által épített napelemes rendszerek teljesítménye és kapacitása. A 2018-as év harmadik negyedévében a természetes személyek 2400 darab napelemes kiserőművet kapcsoltak hálózatra összesen 14 megawatt kapacitással, a nem természetes személyek (intézményi, vállalati szektor) pedig 454 háztartási méretű kiserőművet telepítettek.

Forrás: Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal