Written by

A dicsőség mellett Párizs egy darabját is hazavihetik az idei olimpia dobogósai

Hírek, home_slider| Views: 192

A 2024-es párizsi olimpiára már javában zajlanak az előkészületek, azonban nemcsak a sportesemények előkészítése vette kezdetét, hanem a dobogósoknak járó érmeké is. Az idei évben átadott érmek ugyanis egy igazán különleges és a fenntarthatóságot is elősegítő elemmel lesznek ellátva, ami nem más, mint az Eiffel-torony egy-egy darabja.

Vannak olyan sportesemények, amelyek szinte az egész világot lázba hozzák, ezek közül pedig kiemelkedőek az olimpiai és paralimpiai játékok. 2024-ben mindkét eseményt Párizsban rendezik meg, a város és az egész ország pedig már gőzerővel készül a sportolók érkezésére. Nemrégiben pedig egy igen különleges elemét is felfedték az idei játékoknak: az érmeket.

Az olimpiai sikerek egyik legjobban megfogható jelképe minden bizonnyal a dobogósoknak járó bronz-, ezüst- vagy éppen aranyérem. Ezeket mindenképpen büszkén emelhetik a magasba a sportolók, bármely fokán is álljanak a dobogónak. Idén azonban nem csak a dicsőséget, hanem Párizs egy darabját is magukkal vihetik, hiszen az érmekben az Eiffel-torony egy-egy darabja is megbújik majd. De hogyan és miért is?

Eiffel-darabkák

Az 1889-es párizsi világkiállításra épült Eiffel-tornyot eredetileg úgy tervezték, hogy csupán 20 évig díszítse a várost, azonban a 330 méteres torony még napjainkban is az egyik legmeghatározóbb eleme Párizs látképének. A monumentális építmény szinte mindenkinek elsők között jut eszébe, ha megkérdezik Franciaország nevezetességeiről, az olimpia szervezői pedig egy igencsak különleges módon szerették volna részévé tenni az eseménynek.

A torony folyamatos felújításokon és karbantartásokon esik át az évek során annak érdekében, hogy az eredetileg rövid időre tervezett szerkezet stabilan állhasson. Az ilyen felújítások alatt keletkező, a toronyról leszerelt fémdarabokból visszamaradó vashulladékot nem szerették volna környezetkárosító módon eldobni, illetve felhasználni sem, így azt éveken át egy titkosított helyszínen tárolták. Amikor pedig a Párizsi Játékok dizájncsapata megkereste az Eiffel-torony üzemeltetéséért felelős Eiffel Tower Operating Co.-t, a vashulladék felhasználása ügyében egy igazán nem mindennapi és környezettudatos ötlettel, akkor a vállalat sem mondhatott nemet.

Fenntartható érmek

Joachim Roncin, a Párizsi Olimpia szervezőbizottságának dizájnért felelős vezetője, és csapata megbeszéléseik során jöttek rá arra, hogy semmi nem szimbolizálja jobban Párizst a széles közönség számára, mint az Eiffel-torony. Tudva, hogy a torony darabjait megőrizték, felvették a kapcsolatot a fenntartó vállalattal és megkezdték a tárgyalásokat a vashulladék hasznosításáról.

De mi is volt a koncepció alapja? Az olimpián kiosztandó érmeket szerették volna fizikai értelemben is ötvözni az Eiffel-torony darabjaival, ezért a két csoport eddig még nem látott módon tette igazán egyedivé az olimpiai díjakat.

A toronyról lekerült vasdarabokról lemarták a rajtuk lévő festékrétegeket majd lecsiszolva és formára vágva helyezték őket új helyükre. A fémdarabok hatszög alakban kerültek az érmekbe, amely Franciaországot szimbolizálja, hiszen az ország lakói sokszor a „Hatszög” névvel illetik a területet, utalva annak jellegzetes formájára. A dizájnban ezen kívül több helyen szerepet kap Franciaország, valamint az olimpia jelképei is, a vasdarabokba pedig az olimpiai láng, az ötkarika, valamint a „Paris 2024” feliratot karcolták.

A már nem használt hulladékok újrahasznosításával nemcsak különleges, hanem környezetbarát díjakat alkottak meg, ráadásul az érmek elkészítéséhez nem kellett új alapanyagokat kibányászni.

A két sporteseményre közel 5100 érmet készítenek, amelyek mindegyike egy hivatalos irattal érkezik majd a sportolókhoz, bizonyítva, hogy ténylegesen az Eiffel-torony egy darabját tartalmazza az ereklye. Hiszen ahogy a tervezők is mondják: „A torony egy darabjával a történelem egy darabját kaphatják meg.”

Források: NPR, Euronews

Kiemelt kép forrása: Thibault Camus/AP