Written by

Zsugorodik a Föld tüdeje

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 2628

Földünk tüdejének számítanak az erdők, melyek oxigénnel látnak el bennünket, szén-dioxid megkötésükkel csökkentik az üvegházhatást mértékét, illetve állat- és növényfajok ezreinek biztosítanak otthont. Jelenleg a bolygó felszínének 30 százalékát borítják erős területek, de az még kérdéses, mi lesz erdeink sorsa a jövőben.

Sajnos aggasztóak a tendenciák, évente nagyjából egy Angliával egyenlő méretű erdős területet veszítünk el. Az emberiség fakitermelése olyan mértékű, hogy ebben az ütemben haladva 100 éven belül teljesen eltűnhetnek a Föld esőerdei. Pedig az erdők eltűnése súlyos problémákat húz maga után.

Kik a legnagyobb erdőirtók?

Leginkább a mezőgazdaság okolható a nagymértékű fakitermelések miatt. Az ültetvények igénylik a nagy helyeket, de súlyosabb probléma a szegényebb országokban az égetéses földművelés, ahol kétévente vándorolnak földről-földre. Az erdős területeket felégetik, majd ültetvényként használják a földet, azonban az alacsony termelékenység miatt sűrűn tovább kell állni, újabb erdőket feláldozva. Emellett a papíripar is felelős a nagymértékű kitermelésért. Sok vállalat nem áldoz a visszatelepítésre azokban az országokban, ahol ez nem kötelező.

Az erdőpusztítás következményei

Egy erdőterület kiirtása óriási károkat okoz az állat- és növényvilág számára, hiszen élőhelyük pusztul el, így leginkább ők sínylik meg károkozást. Pedig a Föld növény- és állatfajainak 80 százaléka erdőkben él. Emellett az üvegházhatást okozó gázokat is megkötik a fák, így minél kevesebb van belőlük, annál több károsító gáz jut a levegőbe, amit már az emberek is megéreznek. Továbbá a terület hő háztartását is tönkreteszi az irtás, illetve a víz körforgásába is negatívan hat, nincs, ami megkösse a vizet, és ami felfogja a nappali forróságot, így elsivatagosodik a terület. Láthatjuk tehát, hogy mindannyiunk érdeke erdeink megőrzése, hiszen a Föld összes élőlényére hatással vannak a fás területek.

Egy érdekes összefüggés derült ki az országok fejlettsége és az erdőterületek között. Az ENSZ élelmezésügyi szervezete (FAO) szerint az erdőterületek változása összhangban áll az országok gazdasági helyzetével. A magas jövedelmű országokban 1990 és 2015 között az erdők állománya évente 1,31 százalékkal növekedett, míg az alacsony jövedelmű országokban pedig 0,72 százalékkal esett vissza az erdőterületek mérete. Az ok valószínűleg abban rejlik, hogy az ipari országok befektetnek fenntartható erdőgazdálkodási és természetvédelmi programokba. Továbbá a fejlett országok modern mezőgazdasági módszereket alkalmaznak a jó területeken, a marginális területeket pedig meghagyják az erdők terjeszkedése céljából. Ugyanakkor el kell ismernünk azt is, hogy a gazdagabb országok a szegényebbekből szerzik be a nagy területigényű élelmiszereket és más javakat, így máshol okozzák a pusztítást.

A FAO adatai szerint egyébként a Föld erdőterületeinek mértéke 1990-től 2015-ig 3 százalékkal csökkent.

A magyarországi erdők helyzete

A Földművelésügyi Minisztérium adatai szerint az ország erdősültsége 20,8 százalékos, a hazai erdőterület nagysága majdnem 1,94 millió hektár. A fakitermelés a tavalyi év során nem növekedett 2016-hoz képest, azonban csökkent az erdőtelepítések száma. A visszaesés óriási, csaknem 50 százalékos 2015-höz képest. Jó hír azonban, hogy az ország élőfa-készlete ugyanakkor folyamatosan növekszik, a gyarapodás 14,2 százalékos 2004-hez képest. Aki még ennél is többre kíváncsi hazánk fás területeiről, ide kattintva elolvashatja a teljes jelentést.

Tudtad?

A közvélekedéssel ellenkezőleg, a biomassza erőművek nem az erdők irtásához, hanem azok fenntartásához járulnak hozzá. Az erdészeti társaságok eleve csak olyan faanyagot szállíthatnak be az erőműveknek, amelyeket az erdő fenntartásához szükséges kivágni, illetve amiket más módon már nem lehetne felhasználni. Ráadásul a gondozatlan erdőterületeken a természetesen felgyülemlő maradék fa és avar növelik az éghető anyagok mennyiségét, vagyis könnyebben kialakulhat egy erdőtűz. Viszont az erdészeti maradék anyagok, kivonásával csökken a tűzveszély, kevesebb lesz az élettelen, kiszáradt, ezért könnyen éghető anyag. Így közvetetten a biomassza erőművek segíthetnek a tüzek megelőzésében.

 

Képek: Shutterstock