Written by

Végleg elolvad az Északi-sark jege?

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 334

Tizenkét éve nem volt olyan kicsi az Északi-sarkot borító jégtakaró, mint 2017-ben. Akármilyen fájó szembenézni a tényekkel, a folyamat a legújabb kutatások alapján sajnos visszafordíthatatlan.

Műszeres méréseik eredményei alapján az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Ügynökség (NOAA) 2006 óta készíti el éves jelentéseit az Északi-sark állapotáról. Huszonöt évet átölelő adatok alapján jutottak arra a szomorú megállapításra, hogy az idő előrehaladtával egyre gyorsabban olvadnak a sarkköri jégtáblák. Ha ez a tendencia továbbra is megmarad, 2100-ra 65 centiméterrel is megemelkedhet a tengerek szintje.

A kutatásból az is kiderül, hogy az elmúlt 30 évben az Északi-sark legősibb jégrétegeinek 95 százaléka olvadt el, valamint az is, hogy a szárazföldi jégtakaró szintén folyamatosan csökken. Emiatt a helyi közösségek számára egyaránt nehezebbé vált a halászat és a vadászat is.

A jégtakaró olvadásának első számú oka a melegedő légkör és a melegedő tengervíz halálos kombinációja. A globális felmelegedés évek óta kedvezőtlenül hat bolygónk ökoszisztémájára, elég, ha csupán az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárásra gondolunk. 2017-ben erőteljesebb hideghullámok érték el Európát, 2017 őszén erős hőhullám érte az Északi-sarkot, majd 2018-ban extrém hideg tél köszöntött be az Amerikai Egyesült Államok keleti vidékén.

Jelen pillanatban a tudósok egybehangzó véleménye, hogy a globális felmelegedés örökre eltörli a Föld színéről a sarkvidéki jégtakarót. A helyzetet csak rontja az a tény, hogy ha az Északi-sark jég nélkül marad, könnyedén célpontjává válhat az fosszilis energiaforrásokat kitermelő vállalatok számára, amelyek kiszipolyozhatják a területen mélyen levő nem megújuló energiahordozókat.

A tények ellenére mi bízunk benne, hogy a soron következő generációk együttes összefogással és tudásukkal képesek lesznek arra, hogy ez a tragédia ne következhessen be.

Forrás: Piac&Profit; nooa.gov.com