Written by

Természetbarát építészet, arcológia, öko-tervezés? – Ideák és ideálok II.

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 1430

Cikkünk előző részében arról írtunk, hogy melyek a fő ismertetőjegyei a zöld dizájn és elgondolások mentén kialakított építészeti megoldásoknak. Ebben a részben a világ különböző tájairól hozunk példákat ezekre a megvalósításokra.

A Szingapúrban található Oasia Hotel kiváló példája az ökologikus tervezésnek. Az épület 27 emeletes és ezen a hatalmas felületen húsz növényfaj talál otthonra általa, a növények öntözése pedig esővízzel történik. Szintén Szingapúrban található a Parkroyal Collection, ami tulajdonképpen egy egybefüggő kertrendszer emeletes megvalósításban, egy luxusszálloda képében, ahol a zöld növényzet 160 négyzetméteren terül el.

Oasia Hotel Szingapúr (forrás: Wikipédia)

A kolumbiai Santalaia a világ egyik legnagyobb háza egy egybefüggő növényzet-takaróval, nevezetesen nyolcvanezer növénnyel. A lakóház ezáltal nagyon hasznos funkciót tölt be a természet és levegő védelmében, hiszen 2000 tonna káros gázt szűr ki a levegőből, illetve a klímahasználatot is csökkenti az épület szigetelésével. Fenntarthatóságához hozzájárul, hogy újrahasznosított vízzel öntözik a rajta elterülő növényzetet.

Olaszország méltán számot tarthat a leggyakrabban zölden építő országok címének egyikére, talán az ország egyik leghíresebb ilyen jellegű épülete a Bosco Verticale, más néven a „Függőleges Erdő”. 250 fa és 4500 cserje helyezkedik el homlokzatain, az energiatermelése napelemekre van bízva, az újrahasznosított vízhasználat pedig a profiljának része: az öntözés is esővízzel történik. Alacsony a szén-dioxid lábnyoma és még a madarak is gyakori látogatók errefelé, hiszen seregnyi faj veszi igénybe a lakóépület növényzetei nyújtotta „szolgáltatásokat”. Mi is lehetne szebb példa az ember és természet együttélésére, ha nem az ilyen megvalósítások?

Választás vagy kötelező felelősségvállalás?

Sok helyi közigazgatási és jogszabály nem támogatja elkötelezetten a zöld dizájn elképzelést, viszont az ingatlanok tulajdonosainak van mozgástere abban, hogy milyen mértékben vállalnak részt saját otthonuk zöldítésében. Jó hír, hogy egyre elterjedtebb az öko-ház megközelítésnek az előnyben részesítése. Ez a fajta építkezés sok esetben személyes preferencia és állásfoglalás Földünk megóvása érdekében, tehát nem egy kötelezően követendő szabályról van szó. Ugyanakkor a jelenlegi klímahelyzet enyhítésére szolgáló célokból javallott lehet ilyen szemlélettel házat, irodát, épületegyütteseket tervezni.

Mindent összevetve a zöld dizájn az építkezésben egyáltalán nem unorthodox napjainkban és legyen az vállalat vagy otthon, amely ennek a filozófiának a mentén épül, a fogalom már széles körben elterjedt, hiszen az „arcológia” –  ami már egy egész élőhelyet feltételez környezetbarát építményekből – egy olyan képet tár elénk, amely úgy látja el lakosait, hogy közben kevesebb erőforrást használ és kíméli a környezetet. Ennek elterjedése és megvalósítása szélesebb körben még várat magára, de jövőbeli kilátásként több, mint reményteli egy olyan közösség lehetősége, amelynél a hangsúly a természettel szimbiózisban lévő építményeken van.

Források: raketa.hu , themoney.co/hu