Written by

Plasztikból parkot

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 206

Rotterdam városában egy innovatív technikával akadályozzák meg, hogy a Maas-folyó által szállított hulladék „plasztik levest” csináljon az Északi-tengerből.

A holland kikötőváros évtizedek óta élen jár a környezetvédelmi újítások terén. Készítettek műanyaghulladékból gyalogoshidat és köztéri levegőtisztító porszívót is. Mivel a rotterdami kikötő Európa egyik legnagyobb és legforgalmasabb kikötője, nem csoda, hogy temérdek hulladék gyűlik össze ezen a helyen. Az innovatív, plasztikmentesítő módszer központjában az a filozófia áll, hogy már a folyókban és a kikötőkben – prevenciós céllal – gyűjtsék össze azt a nagy mennyiségű hulladékot, ami egyébként a tengerbe áramolna. A szemét tovaterjedését hálós gyűjtőmedencékkel akadályozzák meg, melyekben olyan speciális felfogó található, ami biztosítja, hogy az erős hullámverések se mossák ki belőlük a hulladékot.

A medencékben összegyűlt hulladékot különböző technológiákkal újrahasznosítják és hatszög alakú műanyagszigeteket készítenek belőle, melyek hosszútávon javítják a helyiek, a folyó halállományának és egyéb élőlényeinek életkörülményeit. A blokkok ugyanis nyitott szerkezetűek, sűrű szövedéket alkotva hatolnak át alattuk a növények gyökerei. Az „úszó parkok” kedvelt élőhelye lett a halaknak és a madaraknak egyaránt. Az újrahasznosított hulladékból készült installációk pedig valóban betöltik azt a funkciót is, amelyet egy parknak be kell töltenie: zöld színfolttal gazdagítják a nagyvárost, és az emberek számára is kiváló közösségi teret biztosít, többek között még koncertek szervezésére is alkalmas.

Az alábbi félperces videót megtekintve úgy érezhetjük, mintha mi is egy úszó park padján pihennénk ki fáradalmainkat.

Forrás: brightwibes.com; humusz.hu