Written by

Otthon okosan – 2. rész

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 1130

Hogyan illesszünk be a körkörös gazdasági modellt mindennapjainkba?

Háromrészes „Otthon okosan” sorozatunk első bejegyzésében az energiatakarékos életmódhoz adtunk néhány jó tanácsot. Most egy valamivel keményebb dió következik: beszéljünk a vegyszermentes takarításról!

Mitől mentes?

Persze tudományos értelemben véve nem létezik olyan, hogy „vegyszermentes”, hiszen gyakorlatilag minden vegyi anyagokból épül fel. A különbség a természetes és a vegyi anyag között hétköznapi nyelven szólva valahol ott húzódik, hogy egy adott anyag előfordul-e a természetben vagy sem.

Ennek megfelelően vegyszerek alatt általában a természetben nem megtalálható, szintetikusan előállított kemikáliákra gondolunk (például a királyvíz, ami a salétromsav és a sósav egyvelege), míg „természetesként” (vegyszermentesként) utalunk az olyan mesterségesen készített anyagokra, amik a természetben is megtalálhatók (ilyen az etil-acetát, vagyis az étkezési ecet). Mostani cikkünkben az egészségre és a környezetre káros összetevőket nem tartalmazó vegyszermentes alternatívákat kínálunk.

Habár a vegyszermentes takarításra való átállás eleinte plusz energiabefektetéssel jár, az előnyeit tekintve sokkal többet nyerhetünk, mint amit az időnkből vesztünk, ráadásul egész jó hétvégi elfoglaltság lehet a saját készítésű szerek összekutyulása. Amellett, hogy a természetes anyagokból készített takarítószerek nem hatnak károsan az egészségünkre és a környezetünkre (például nem rákkeltőek), nem okoznak allergiát és bőrirritációt sem. Ráadásul a hozzávalók beszerzése sem bonyolult, a legtöbb valószínűleg már most is megtalálható a kamrában, de ha épp nem ez a helyzet, akármelyik sarki kisboltban megvásárolhatjuk őket, általában a „hagyományos” tisztítószerek árának a töredékéért.

Hogyan kezdjük el?

Ha akad egy nyugodtabb délutánunk, üljünk le és készítsünk egy listát arról, hogy milyen tisztítószereket használunk. Ezután jön a kutatás része: keressünk mindegyikre egy nekünk tetsző alternatívát, majd írjuk össze a szükséges hozzávalókat. Valószínűleg több olyat is fogunk találni, amit nemcsak mosásnál, hanem mondjuk a vizesblokkok fertőtlenítésénél is használni tudunk, így jobban átlátható, hogy hol csökkenthetünk egy kicsit a kiadásokon. Aztán ha már minden készen áll, szépen fokozatosan megszabadulhatunk régi tisztítószereinktől.

Induljon a boszorkánykonyha!

A következőkben néhány egyszerű tippet mutatunk, amelyekkel pillanatok alatt ragyogóan tisztává varázsolható az egész lakás!

Konyha

A konyhában minden van: foltos padló, koszos edények, odaszáradt zsírfolt. Kezdetnek érdemes lehet kipróbálni az alábbi természetes alternatívákat.

  • Mosogatáshoz

Az első univerzális hozzávalónk a mosódió. Főzzünk 10-12 darabot 30 percig másfél liter vízben, majd szűrjük le. Az így kapott főzetet kedvünk szerint illatosíthatjuk 100%-os tisztaságú, nem szintetikus illóolajjal is.

Ha a mosogatógép használatát részesítjük előnyben, akkor is van megoldás. Készíthetünk házilag mosogatógép-tablettát a következő módon: egy tálkában keverjünk össze 100 g szódabikarbónát, 50 g sót és 12 g citromsavat, majd folyamatos kevergetés mellett adjunk hozzá negyed pohár vizet, amíg sűrű, krémes állagú masszát kapunk. A keveréket kanalazzuk jégkockatartóba (a kockácskákat csak félig megtöltve), majd helyezzük két órára hűvös helyre. A tabletta használata mellett öntsünk ecetet a gép öblítőtartályába, mely fertőtleníti az edényeket, tányérokat.

  • Zsíroldás

Csavarjuk ki egy citrom levét a zsíros foltokra és hagyjuk állni egy kis időre. Ezután szivaccsal, majd jó meleg vízzel töröljük át a felületet.

A citrom a mikrohullámú sütőben is bevethető zsíroldásra: egy kis tálkába csavarjuk ki egy fél citrom levét, majd tegyük be a mikroba és várjuk meg, míg forrni kezd. Kikapcsolás után várjunk pár percet, amíg hatni kezd a sav, végül töröljük át a készülék belsejét.

  • Súrolószer

Szórjunk szódabikarbónát a súrolandó felületre. Az odatapadt foltok nedves szivaccsal és egy kis súrolással hamar eltüntethetők. Az odaégett edényekbe töltsük víz és szódabikarbóna elegyét, ezt forraljuk fel, majd dörzsöljük le a szennyeződéseket.

Fürdőszoba

A fürdőben többek között az üvegfelületek tisztítására és a vizesblokkok fertőtlenítésére kell nagy hangsúlyt fektetnünk.

  • Tükrök és ablakok

Alapvetően a tiszta meleg víz is elegendő az üvegfelületek tisztítására, de ha szeretnénk adhatunk ecetet is a vízhez. Tovább csökkenthetjük a hulladékmennyiséget, ha a törléshez papírtörlő helyett tiszta textilt használunk.

  • Vízkőoldás és fertőtlenítés

A vízkő ellen is bevethető fegyver a vízzel felhígított ecet. Takarítás után alaposan öblítsük át a megtisztított felületet. Természetesen itt is adhatunk illóolajat az oldathoz, ha szeretnénk tompítani az ecetszagot.

A dugulások megszüntetésére szórjunk a lefolyókba szódabikarbónát, majd öntsünk utána egy kis ecetet.

  • Mosás

A mosódió már nem csak bioboltokban érhető el, hanem a legtöbb áruházban, drogériában is. Ha ragaszkodunk az illatokhoz, mosóparfümmel helyettesítsük a megszokott öblítőt. A boltokban kapható mosódióból készült folyékony mosószer is, de otthon is főzhetünk ilyet, ha fél liter meleg vízben feloldunk egy lereszelt babaszappant, majd ezt felforraljuk.

Nappali és hálószobák

A fafelületek, szőnyegek és zöld növények otthonossá teszik életterünket, azonban ezek karbantartására is fontos figyelemmel lennünk.

  • Bútorápolás és törölgetés

A por letörlése után egy kis részét mártsuk olívaolajba vagy lenolajba a rongyunknak, majd a száraz részével fényesítsük ki a bútort.

  • Padlómosás, porszívózás, kárpittisztítás

A járólap és laminált padló felmosásához szintén elég a meleg víz, extra fertőtlenítésért tehetünk bele ecetet, a jó illatért pedig illóolajat.

A szőnyegekbe és kárpitokba dolgozzunk szódabikarbónát, majd alaposan porszívózzuk át őket, ezáltal tiszták és szagtalanok is lesznek.

  • Növényeinkről se feledkezzünk meg!

Havonta egyszer plusz tápanyaggal kényeztethetjük zöldlevelű társainkat. Tojáshéj, kávézacc és apróra vágott banánhéj keverékét zúzzuk össze turmixgépben, majd az így kapott kalciumban gazdag egyveleget szórjuk rá a virágföldre.

Néhány egyszerű, már dédszüleink idején is használt hozzávalóval otthonunk hamar nemcsak tiszta, de környezetbarát, egészséges közeggé is válhat. A sorozat befejező részében arra térünk ki, hogyan minimalizáljuk hulladéktermelésünket a mindennapok folyamán.

Források: hulladekmentes.hu; impressmagazin.hu; divany.hu; kekharmonia.hu; gardenista.hu; life.hu