Olimpiai érek okostelefonból - Körkörös Gazdaság

Written by

Olimpiai érem okostelefonból

Elgondolkodtató| Views: 2737

Tudtad, hogy Japánban a kiselejtezett okostelefonokból olimpiai érmeket készítenek?

A soron következő, 2020-as olimpiai játékok helyszíne Tokió lesz, így a világ tekintete most Japánra szegeződik. A rendkívül fejlett, ám nyersanyagokban annál szegényebb ázsiai országban pedig nemcsak arra figyelnek, hogy egy minden korábbinál színvonalasabb eseményt szervezzenek meg, hanem arra is, hogy a rendezvény a fenntarthatósági kritériumoknak is mindenben megfeleljen. Mi sem jelképezi ezt jobban, mint hogy még a legeredményesebb sportolók díjazására szolgáló olimpiai érmeket is teljes mértékben újrahasznosított anyagokból fogják elkészíteni.

Elpazarolt nemesfémek

Becslések szerint 2014-ben 42 millió tonna elektronikai hulladékot termelt az emberiség (az eldobott készülékekkel), amelynek azonban csak az egyhatodát használták fel újra, a többit elégették vagy hulladéklerakóban helyezték el. Ez a pazarlás több szempontból is jelentős probléma az emberiségnek. Egyrészt a leselejtezett eszközök különféle veszélyes, mérgező anyagokat tartalmaznak (pl. higany), amelyek mind az ember, mind az élővilág számára káros hatásúak.

Másrészt a japánok felismerték, hogy miközben országukban kevés a természetesen fellelhető ásványkincs, addig a leselejtezett elektronikus kütyük rengeteg, fáradságos munkával kibányászott, vagy előállított haszonanyagot tartalmaznak. Egy átlagos japán ember évente átlagosan 5,3 kg elektronikus eszközt dob el. A japán Nikkei Asian Review szerint az e-hulladékok a „nagyváros bányái”.

Kevesen gondolnák, hogy becslések szerint az elektronikus eszközeink tartalmazzák a világ arany és ezüst tartalékának 16-22 százalékát.

Okos megoldás az e-hulladékok újrahasznosítására

Emiatt döntöttek úgy a japánok, hogy az olimpiai és paralimpiai játékok érmeit leselejtezett okostelefonok újrahasznosításával fogják elkészíteni. Már a 2016-os riói olimpia érmei is 30 százalékban hulladékból nyert fémet tartalmaztak, a japánok azonban ambiciózusabb célt tűztek ki maguk elé: a tokiói olimpiára 100 százalékban újrahasznosított fémből készítik el medáljaikat. Ennek megvalósítására Japán nagyobb városaiban olyan speciális hulladékgyűjtőket helyeztek el, ahova a használt mobiljaikat, laptopjaikat és egyéb kisebb elektronikus eszközeiket dobhatják be az emberek.

A kezdeményezés célja, hogy összegyűljön az a 2 tonna arany, ezüst és réz, ami az 5000 olimpiai és paralimpiai medál legyártásához szükséges.  A 2012-es londoni olimpia érmeihez 9,6 kg aranyra, 1 210 kg ezüstre és 700 kg rézre volt szükség. Eközben Japánban – köszönhetően a fejlett környezetvédelmi iparnak – már 2014-ben is 143 kg aranyat, 1 566 kg ezüstöt és 1 112 tonna rezet tudtak kinyerni az e-hulladékból. A számok azt mutatják, nem lehetetlen célkitűzése az országnak a tisztán újrahasznosított medálok előállítása.

Japánban már 2009-ben elkezdték a nagyobb elektronikai készülékek (televíziókészülékek, hűtőszekrények stb.) gyűjtését, azonban az éves szinten termelt 650 000 tonna elektronikai hulladékból így is csak 100 000 tonnát sikerült újrahasznosítani. Az olimpiai gyűjtés viszont jó lehetőség a japán vezetésnek arra, hogy kialakítson egy kisebb eszközökre optimalizált begyűjtési és újrahasznosítási rendszert is. Továbbá a programnak nem titkolt célja az sem, hogy felhívja az emberek figyelmét az e-hulladékok újrafelhasználásának szükségességére, és rávegye a lakosságot az értelmetlen szemetelés elkerülésére.

A kérdés már csak annyi, hogy vajon aranyérmes lesz Japán az e-hulladékok újrahasznosításában?