Written by

Mitől aktív az aktívház?

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 2745

Emlékeztek még arra a cikkünkre, amelyben a passzívházakat vettük górcső alá? Itt az ideje, hogy szemügyre vegyük az aktívházakat is!

Ha nagyon leegyszerűsítjük a képletet, akkor ugye a passzívházak olyan épületek, amelyeknek üzemeltetéséhez csak annyi külső energiát használunk fel, ami a cserélt levegő hűtéséhez vagy fűtéséhez szükséges.  Az aktívházak ezzel szemben több energiát termelnek, mint amennyit felhasználnak, és pontosan ebben rejlik a bennük lévő potenciál.

Igazán hatékonyak, mivel a felesleges, el nem használt energiamennyiség a nagyfeszültségű hálózatba táplálható, így lényegében mások is elhasználhatják. Ezeket az otthonokat emiatt a tulajdonságuk miatt „mini erőműveknek” is szokták nevezni. A passzívházak ezzel szemben „csupán” annyi energiát termelnek, amennyit elhasználnak. A szomszédok szempontjából tehát mindenképp az aktívházak építése a nyerő.

Az aktívházak egy különleges prototípusa a Noah Ház, amelyet „az első hazai rezsimentes házként” is szokás emlegetni.  A Noah Ház építéséhez újrahasznosítható anyagokat használnak, és speciális szigeteléssel készülnek. A ház az esővizet összegyűjti – összesen 40 köbméter esővizet tud tárolni – amelyet felhasználás előtt speciális berendezések szűrnek és fertőtlenítenek.  A 40 köbméter víz akár 6 hónapra is elég, ezzel pedig az átlagos vízhasználat a felére csökkenthető.

Blaskovich Ákossal, a Noah Ház ötletgazdájával készült interjú ide kattintva érhető el.

 

Forrás: nrgreport.com; noahhouse.hunovekedes.hu