Written by

Miért csökken az energiafogyasztás, amikor egyre több gépet használunk?

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 454

A modern életünket körülveszik a különböző elektronikai eszközök, a nagy háztartási gépektől az okos kütyükig, az áramfaló tárgyak nélkül ma már el sem tudnánk képzelni életünket. De hiába vásárolunk egyre több eszközt, az energiafogyasztás folyamatosan csökken. Hogy lehet igaz ez az ellentmondás?

Növekvő eszközhasználat, csökkenő energiafogyasztás

A technológiai fejlődésének köszönhetően az elmúlt évtizedekben rohamosan megnőtt a fejlett világ lakosságának gépállománya. A hűtőgépektől az okostelefonokig olyan sok kütyünk van, mint még soha. Ebből adódik a gondolat, hogy ez a tendencia kihatással lehet az energiafogyasztásra, az adatok viszont ezzel ellenkező eredményt mutatnak. Csak Nagy-Britanniában például 1970 és 2004 között 32 százalékkal nőtt a felhasznált energia mennyisége, ezután viszont az zuhanásnak indult, és 2017-re már 19 százalékos volt a csökkenés a korábbi, kirívó értékhez képest. Pedig azóta az okostelefonokkal, tabletekkel és egyéb okos eszközökkel még bővült is a repertoár.

Egyre menőbb a környezettudatosság

Az energiafogyasztás visszaesését a korszerűbb eszközökben kell keresni. A gyártók ugyanis egyre motiváltabbak környezettudatosság terén, egyrészt a szabályozói kényszer és társadalmi felelősségvállalás, másrészt a vásárlói igény miatt is.

Az Európai Unió már 1995 szabályozta az elektronikai cikkek gyártásának területét, ekkor vált kötelezővé az eszközök felcímkézése annak megfelelően, hogy mennyi energiát fogyasztanak. Ennek értelmében az ’A’ a legenergiatakarékosabb, a ’G’ a legpazarlóbb kategória. Ezután érkezett az Unió Környezetbarát tervezési (ökodizájn) irányelve 2009-ben, amely a cikkek környezetvédelmi teljesítményi minimumát határozta meg. A szabályozás ki is söpörte a leginkább energiazabáló árukat a piacról. A regulációk bejelentésekor a háztartásigép-gyártó cégek még ellenkeztek, mára azonban az energiatakarékosság vált az egyik legfontosabb tényezővé a gyártók és fogyasztók számára is. A folyamatos technikai fejlődés miatt az EU azóta időnként felülvizsgálja jelölési rendszerét, mivel folyamatos a technológiai fejlődés, az unió a skála rendszeres felülvizsgálata mellett döntött.

Csakhogy az energiahatékonyságot nem lehet a végtelenségig növelni. További szigorításokra már nincs igazán tér.

További lehetőségek az energiafogyasztás csökkentésére

Egy lakás villamosenergia-költségének 15-30 százalékát a világítás teszi ki, így érdemes ezzel a területtel is foglalkozni. Jelentős javulást hoznak az energiafelhasználásban például a LED izzók, melyek a hagyományos villanykörtékhez képest 80 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak. Más berendezéscsere ma nincs, ami ekkora áram-megtakarítást tenne lehetővé. Ugyan a LED-ek megvásárlása többe kerül a korábbi megoldásoknál, de hosszú távon megtérül az egyszeri, nagyobb befektetés: egy 5 wattos LED lámpa éves fenntartása tizedannyiba kerül, mint egy 50 wattos halogénizzóé.

Az energiatakarékosságot még az épületek szigetelése segítheti elő, hiszen a régebbi házak jellemzően rosszul teljesítenek ebben a tekintetben, így náluk a szigetelés cseréje lehet a megoldás. Az új házakat viszont már eleve energiahatékonyabban építik, így ez tovább csökkentheti az összes áramfogyasztást.

Mi a helyzet Magyarországon?

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint 2010 óta egy visszaesést követően újra fellendült az energiafelhasználás.  Itthon még nem eléggé elterjedtek a korszerű gépek, illetve az ingatlanok energetikai állapota sem tökéletes. A jövőben viszont hazánkban is várható a javulás a keresetek növekedése és a lakossági energiatudatosságnak köszönhetően.

Milyen gépeket keressünk, ha alacsony energiafogyasztásra törekszünk?

A legkorszerűbb hűtőkkel akár harmadával is csökkenhet az energiafogyasztásuk. A fagyasztóval kombinált hűtők közül érdemes a “Total no frost” rendszerűek közül választani, mivel e gépek nem jegesednek, ami nagyobb energiahatékonyságot jelent. A “NatureFresh” rendszer pedig hosszabb ideig tartja frissen az ételeket, mivel minden (különböző) élelmiszert a nekik ideális hőmérsékleten tárol. Mosógépeknél a mosási időt spórolja le a “TurboWash” rendszer, amely az öblítést hatékony fúvókákkal segíti. A fejlettebb gépekben ráadásul súlyautomatika méri le a szennyes ruhát, ami aztán kikalkulálja, pontosan mennyi vízre van szüksége az adott mosáshoz.

Forrás: Financial Times