Written by

Lakhatatlanná válhatnak a forróság miatt a Közel-Kelet országai

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 212

A Nature Climate Change már 2015-ben közzétett egy tanulmányt, amelyben a Perzsa-öböl országait fenyegető felmelegedésről számolnak be. A tanulmány azt mutatja, hogy az öböl országaiban 2070-re mindennapossá válnak a szélsőséges hőhullámok és azok a napok, amelyek ma a rekordhőség kategóriába esnek. Amennyiben ez bekövetkezik, számos közel-keleti ország válik lakhatatlanná.

A tanulmány szerint Dubaj, Abu-Dzabi, Dhahran, Doha, valamint Irán több olyan városa, amelyek partok közelében találhatók, lényegesebb veszélynek vannak kitéve, melynek oka az ún. „nedves hőmérséklet” megnövekedése. Az Arab-félszigeten jelenleg előforduló 40 Celsius-fokos nyári hőmérséklet áltagosan 28, olykor a nagyon kellemetlennek számító 30 Celsius-fokos nedves hőmérséklet-értékekkel jár együtt. Amikor a nedves hőmérséklet eléri a 35 Celsius-fokot, az már azt jelenti, hogy az emberi test képtelenné válik arra, hogy izzadással hűtse magát. A folyamatot kizárólag a klímaváltozás elleni hatékony küzdelem akadályozhatja meg. Ennek hiányában a prognózis szerint 2070-re a 35 fokos nedves hőmérséklet válik általánossá a régióban.  (Ezt az értéket egy egészséges ember hat órán keresztül képes elviselni hőguta kockázata nélkül.) Komoly veszély fenyegeti többek között a Vörös-tenger partján fekvő Mekkát is, amely magával vonzza, hogy számos zarándok élete kerülhet veszélybe.

A Közel-Keleten folyó kőolaj-kitermelés is hozzájárul a negatív változásokhoz. Hiába jelenti a tevékenység több térségbeli állam anyagi jólétének alapját, ha közvetve saját lakosainak az életminőségét rontja. Elképzelhető, hogy a gazdagabb olajmonarchiák légkondicionálással meg tudják oldani az életüket, azonban a szegényebb országok, amelyek a Közel-Kelet valódi kincsei, belehalnak a forróságba.

A globális felmelegedéshez azonban nem kell messzire utazni. Az éghajlati trendek egyre erőteljesebben érezhetőek hazánkban is, ahol az Országos Meteorológiai Szolgálat előzetes adatai szerint 2018 volt az eddigi legmelegebb esztendő a meteorológiai mérések megkezdése óta.

Forrás: elobolygonk.hu; zoldhullam.blog.hu; gulfnews.com; www.met.hu