Written by

A Kisfiú és A Kislány, akik letarolják a világot

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 3074

Létezik két, A Kisfiúnak és A Kislánynak nevezett időjárási jelenség, amely csak néhány évente köszönt be, de akkor olyan erős hatással bírnak, ami – kis túlzással – letarolja a fél világot. A klímaváltozás miatt pedig ennek következményei egyre súlyosbodnak. Utána jártunk, mi is ez az El Niño és La Niña, és, hogy hatással vannak-e hazánkra is.

Az El Niño és La Niña összetett időjárási jelenségek, melyek a Csendes-óceánon jelennek meg néhány évente, egymást váltogatva, az előbbi fűtő-, utóbbi hűtő hatással.

El Niño

Az El Niño magyar jelentése kisdedet, kisfiút jelent, nevét pedig perui halászoktól kapta mégpedig azért, mert mindig karácsony környékén figyelhető meg a jelenség. Az El Niño egy időjárási anomália, ami viszonylag szabálytalan időközönként, nagyjából 2-7 évente jelentkezik.

Normál esetben Dél-Amerika nyugati partjainál a melegebb tengervíz helyébe a mélyből néhány fokkal hidegebb víz áramlik fel, ami oxigénben és tápanyagban gazdag, így a jelenség fantasztikus halbőséget okoz, több százezer négyzetkilométernyi vízfelületen. A hideg víz feláramlása hatással van a környék éghajlatára is, ilyenkor normális eloszlású és mennyiségű csapadék hullik a térségben. A melegebb tengervíz a felszínen az állandó passzátszél segítségével Észak-Ausztrália és Indonézia térségébe, valamint az Indiai-óceán partjai felé utazik, ami ott csapadékos időjárást eredményez.

Egy normál és egy El Nino év ábrája

El Niño évben, a passzátszél sokkal gyengébb, mint alapesetben, amely nem tudja elszállítani a melegebb tengervizet. Ennek következtében a téli félévben az amerikai kontinens nyugati partjának légköre sokkal nedvesebbé válik, ami özönvízszerű esőzésekhez, és az ehhez köthető, sokszor láncreakciószerűen beinduló természeti katasztrófákhoz vezet. De míg az El Niño az egyik oldalon áradásokat okoz, addig a Csendes-óceán túlsó felére szárazságot visz. Emiatt beáll a szárazság Ausztrália térségébe, gyengébb lesz a délkelet-ázsiai monszun, továbbá kevesebb csapadékot kap Afrika délkeleti része és az Amazonas-medence keleti oldala. Nyáron a hurrikánszezon a szokásosnál is erősebb, markánsabb viharok tombolnak az Atlanti-óceán északi medencéjében és szárazság köszönt be Dél-Amerika északi részén, Délkelet-Ázsiában, Ausztrália keleti és északi felén és az indiai szubkontinensen.

La Niña

Az El Niño kilengését ellensúlyozza La Niña, vagyis A Kislány. La Niña szokatlanul alacsony légnyomással jelentkezik Délkelet-Ázsiában, Ausztrália csapadékosabb vidékein és a Csendes-óceán nyugati medencéje fölött. A korábbi aszályt és az erdőtüzeket oltó intenzív monszunesők jelentkeznek, amelyek mellett megjelennek az áradások és egyéb természeti katasztrófák. La Niña a dél-amerikai partvidéken aszályt okoz, az Atlanti-óceán északi medencéjében erősíti a hurrikántevékenységet, illetve a tájfunokat a Csendes-óceán nyugati medencéjében.

Egy normál és egy La Nina év ábrája

Szuper El Niño és klímaváltozás

A klímaváltozás hatással van az El Niño jelenségre is, vagyis sűrűbb és intenzívebb anomáliák várhatók az elkövetkező években. Az utóbbi időszakban (2015-2016-ban) azonban egymásután kétszer is “lecsapott” a klimatológusok által már csak “Szuper El Niñóként” elnevezett anomália. Szuper El Niño jelentősen emelte a globális földfelszíni hőmérsékletet, befolyásolta az ázsiai monszunokat és az afrikai szárazságot is, így több területen is komoly szerepe volt a sivatagosodás erősödésében. Az idei év pedig rekordmeleg volt világszerte, ami La Niña tavalyi gyenge hatásának tulajdonítható. Mindeközben mégis szélsőséges időjárási jelenségek mutatkoztak: rekordmeleg időjárással és pusztító áradásokkal – mindezt a klímaváltozás magyarázza. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) pedig 70 százalékra becsüli egy idei El Niño kialakulásának esélyét, amely nem lesz annyira pusztító, mint a 2015-2016-os, de mégis jelentős hatású lesz majd.

El Niño és La Niña hatása Magyarországon

Bár a két időjárási jelenség intenzíven csak a trópusi és szubtrópusi vidékeken hat az időjárásra, Magyarországon érezhető valamelyest hatásuk a tudósok szerint. Szerintük egy erős El Niño-évben Magyarországon szokatlanul enyhe a tél, és csapadékos a tavasz. Más kutatók viszont vitatják, hogy bármiféle hatással bírna hazánkra az El Niño, és inkább a klímaváltozásnak tulajdonítják a szokatlan időjárást.

Forrás: Utazik.hu és Arcanum