Written by

Keresd a betétdíjas terméket!

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 245

Miközben a műanyagszennyezés mértéke rohamosan nő, azalatt a betétdíjas üvegben kapható termékek száma rohamosan csökken, és nem csak a bevásárlóközpontokban, de a vendéglátóegységekben is. Fogyasztóként mi magunk is részt vehetünk az egyszer használatos csomagolás csökkenése ellen: keressük a termékeken a BETÉTDÍJAS TERMÉK feliratot!

Ahhoz, hogy Európa valóban elmozduljon a zero waste gazdaság irányába, a legnagyobb értéket az anyagok újrahasználata kell, hogy jelentse, míg az újrahasznosításra csak másodlagos megoldásként kell gondolnunk.

A betétdíjas rendszer során a termék megvásárlásán túl további járulékos költség – betétdíj – hárul a vásárlóra, ami egyfajta biztosíték gyanánt szolgál. Ez a többletköltség a termék csomagolásának gyűjtőponton történő visszaváltása után azonban megtérül. Vagyis tökéletesen ösztönzi a vásárlókat a rendszer arra, hogy az üres palackokat visszaváltsák.

Nézzük, melyek a legfőbb érvek a betétdíjas rendszer megvalósítására:

  • Hatékony módszer a természetes vizekbe és környezetbe áramló műanyaghulladék megfékezésére. A rendszer akár 40 százalékkal is képes csökkenteni az italfogyasztásból származó hulladékot.
  • A betétdíjas rendszer segítségével nagyobb arányban valósul meg a szelektív hulladékgyűjtés.
  • A rendszer mérföldköve az újrahasználatnak, ami sokkal hatékonyabb, mint az újrahasznosítás.
  • Szinte az egyetlen lehetőség, hogy elérjük a műanyag palackok szelektív gyűjtésére meghatározott 90 százalékos célkitűzést, amit 2029-re tűzött ki az Európai Unió.
  • Lehetőséget ad arra, hogy jobban átlássuk, mekkora mennyiségű hulladékot halmozunk fel.
  • A betétdíjas rendszer felelős, környezettudatos magatartásra ösztönözné a gyártókat és a fogyasztókat egyaránt.

Forrás: zerowasteeurope.eu; humusz.hu