Fenntartható öltözködés - Körkörös Gazdaság

Written by

Ideje fenntarthatóbbá tenni öltözködésünket

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 2827

Az olajszektor után a világ második legszennyezőbb iparága a divatipar, a ruhák gyártása meglepően nagy terhet ró környezetünkre. A probléma oka, hogy a ruhák hamar kimennek a divatból, sűrűn frissítjük ruhatárunkat és biztosan mindenkinek van a szekrényében akár több olyan gönc is, melyet sosem hord. A jövő megoldása a pazarlásra az újrahasznosítás és a környezetbarát (cellulózalapú) textíliák gyártása lehet.

Elsőre nem is gondolnánk, a ruhagyártás mennyi szén-dioxid-kibocsátással, vízpazarlással és vegyszeres szennyezéssel jár, az elhasznált ruháknak pedig hatalmas része végzi hulladéklerakókban.  A fenntarthatóság jegyében szerencsére már több nagy divatház és fast fashion márka is fellépett. Az egyik legnevesebb luxusmárka megígérte, hogy 2018-tól egy termékük sem készült állati szőrme felhasználásával, valószínűleg, hamarosan követi a sorban a többi szereplő is. A világ egyik leghíresebb tervezőnője pedig már évek óta újrahasznosított anyagokkal dolgozik, és még üzleteiben is megújuló energiaforrásokból biztosítja áramellátását. Egyre elterjedtebb az üzletek körében az is, hogy visszavitt használt ruhákért cserébe kedvezményeket adnak az új termék megvásárlására.

És milyen megoldások vannak a textiliparban? Léteznek növényi alapú, természetes, megújuló alapanyagok, melyek akár a bőr kiváltására is alkalmasak. A hulladék feldolgozásával is sokat kezdhet a textilipar. Az egyik legnagyobb sportszermárka például a tengerből kigyűjtött PET palackokból készített edzőcipőt. De a kukorica is hasznos alapanyaga lehet a cipőgyártásnak. A jövőben ráadásul akár a ruhánkkal is feltölthetjük majd a lemerült telefonunkat, hiszen a napelemes ruhadarabok erre is képesek lesznek. Az anyagában nem hasznosítható textilhulladék pedig még mindig felhasználható energiatermelési célokra, persze csak megfelelően ellenőrzött, erőművi körülmények között.

De nem csak a divatcégek járulhatnak hozzá a fenntartható ruhaiparhoz. Legfontosabb természetesen az önmegtartóztatás, vagyis tényleg csak azokat a ruhadarabokat vegyük meg, melyeket ténylegesen használni is fogunk és lehetőleg kerüljük az impulzusvásárlást! Fogyasztóként vissza vihetjük elhasznált ruháinkat az üzletekbe, így még anyagi haszonnal is járhatunk, amellett a tudat mellett, hogy hozzájárulunk a körkörös gazdaság működéséhez. Megunt ruháinkat jótékony célra is eladományozhatjuk, így tudhatjuk, cselekedetünkkel segítünk a rászorulókon.  Érdemes szétnézni a second hand üzletek kínálatában is, ezek a ruhák nemcsak a környezettudatos vásárlást jelentik, de olcsók és egyediek is, így több szempontból is jól járhatunk. Léteznek olyan kezdeményezések is, ahol egy vásár keretén belül cserélnek gazdát a használt ruhák, így az alig viselt darabok új gazdára lelhetnek, ráadásul plusz bevételhez is juthat, aki eladásra szánja megunt gönceit, jó hír, hogy hazánkban is vannak már ilyen közösségi események. Egy kis kézügyességgel pedig számos módon hasznosíthatók a megunt ruhák, az internet erre rengeteg tippet nyújt.

Talán kevesen gondolnák, de még a mosás során is csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat, ha néhány apróságra odafigyelünk. Ha a ruhák alig szennyezettek, elég alacsony hőfokon, rövid ideig mosni őket. Használjunk olyan mosószereket, melyekből kevés is elég egy adagnyi ruha kitisztításához. Ha jó idő van és tehetjük, kerüljük a szárítógép használatát, hagyjuk a ruhákat megszáradni a szabadban. Azzal pedig még időt is spórolhatunk, ha csak azokat a ruhadarabokat vasaljuk ki, amiket tényleg szükséges.