Written by

Hogyan szabaduljunk meg az avartól zöld módon?

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 834

Hazánkban még mindig él az avarégetés füstös hagyománya, hiszem mi sem egyszerűbb, mint elégetni az egyre halmozódó elhalt kerti hulladékot. Ezzel viszont súlyosan károsítjuk saját egészségünket, hiszen rákkeltő anyagok tömkelege kerül a füsttel a levegőbe.

A Levegő Munkacsoport országosan hívja fel a figyelmet arra, hogy az avarégetés jelentős mértékű légszennyezést okoz. Mindössze  hatórányi tüzelés 250 busz 24 órás közlekedésének megfelelő szennyezést okoz. Az égetés során a levegőbe kerülnek olyan részecskék, amelyek az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2017. évi jelentése alapján 11.970 ember idő előtti elhalálozását okozzák évente. Az ún. „ultrafinom részecskék” véráramba jutása súlyos elváltozásokhoz, akár vérrög képződéséhez is hozzájárulhat. Egy mázsa növényi hulladék elégetése során többek között felszabadul jelentős mennyiségű szén-monoxid, etil-benzol, fenol, nitrogén-oxidok, szénhidrogének, és a sornak még koránt sincs vége.

Hazánkban jelenleg a környezet védelméről szóló 1995. évi LIII. törvény szerint amennyiben egy település önkormányzata nem alkot rendeletet az avarégetésről, addig a tevékenység nem tilos. Mára viszont egyre több lakóhely vezetése látja be, a gyakorlat károsságát, így folyamatosan jelennek meg a tiltó rendelkezések. Amennyiben a tilalom ellenére mégis tüzet gyújtanánk, szándékos tűzgyújtás miatt 60.000-től akár 3.000.000 forintig is terjedő bírságot kaphatunk.

De akkor mit kezdhetünk a kerti hulladékkal?

Ma már a legtöbb helyen lehetőségünk van a szelektív hulladékgyűjtésre, amelynek keretein belül a zöld hulladékot is elszállítják. A nagyobb mennyiséget pedig mi magunk is leadhatjuk komposztálótelepeken, vagy rendelhetünk külön elszállítást.

A növényi hulladék elégetése helyett a legjobb megoldás a komposztálás, amellyel a természet és mi is sokat nyerünk. Az elhalt növényi részeket a mikroorganizmusok lebontják, majd humusszá alakítják. A jó komposzt – amely legalább néhány köbméter mennyiségben áll rendelkezésre – olyan hőtermelésre képes, amely elpusztítja a kártevőket. Így az a félelem, miszerint a komposztálás során kártevők lepik el a kertet, teljesen alaptalan. Növényeink pedig hálásak lesznek, ha komposzttal tápláljuk őket.