Written by

Házi kedvenceink „ökológiai mancsnyomáról”

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 1478

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a mértéktelen húsfogyasztás elképesztő terhet ró bolygónkra. Ráadásul nem csak mi, emberek fogyasztunk el komoly mennyiséget: házi kedvenceink színhússal vagy konzervvel való etetése is tovább növeli a környezetterhelést.

Pozitív tendencia, hogy Földünk megóvása érdekében  kevesebb húst fogyasztunk, bevásárlásaink alkalmával kerüljük a nejlonzacskókat, vagy épp környezettudatosan, biciklivel járunk munkahelyünkre. De arra vajon gondolunk, hogy háziállataink is otthagyják a maguk kisebb-nagyobb ökológiai lábnyomát a Földön? Elsősorban nem  a hörcsögökről vagy a kanárikról van szó, hanem a kutyákról és a macskákról. Robert és Brenda Vale Time to eat the dog? című könyvükben kiszámolták, hogy egy németjuhász ökológia lábnyoma 1,1 hektár, egy macskáé 0,15, egy hörcsögé pedig 0,0014 hektár. Az Európai Állateledel Ipari Szövetség 2017-es adataiból kiderült, hogy hazánkban hozzávetőlegesen 2.050.000 kutya, 2.280.000 macska, 397.000 kisemlős és 60.000 egyéb hobbiállat (hüllők, kétéltűek) él. (Érdekesség, hogy a házi macskák száma a 2014-es adatokhoz viszonyítva megközelítőleg 400 ezerrel nőtt.)

Hogy mi az oka annak, hogy az ebek ökológiai lábnyoma jóval megelőzi a többi kisállatét?

Kutyák tartása esetén a feldolgozott húsipari termékeken túl számolnunk kell a kutyaürüléket gyűjtő milliónyi nejlonzacskóval, kutyajátékokkal és  gyógyszerekkel, ezzel pedig máris duplájára nő a kutyánkénti károsanyag-kibocsájtás mennyisége.

Hogy minél kisebb legyen a házi állatok „ökológia mancsnyoma”, összegyűjtöttünk néhány praktikus tanácsot a gazdiknak és a leendő gazdiknak egyaránt.

  1. Fogadjatok örökbe!

Ezáltal csökkenthetitek az évente elaltatott állatok számát, továbbá a zsúfolt menhelyek anyagi terheit. Egészen biztos, hogy menhelyen is megtaláljátok a hozzátok illő háziállatot.

  1. Kínáljátok kedvenceiteket természetes koszttal!

Az áruházakban kapható állateledelek feldolgozása, szállítása, csomagolása cseppet sem környezetbarát. Lehetőleg hazai hústermékekkel etessétek kedvenceiteket és az ételmaradékot se felejtsétek el félretenni nekik!

  1. Vásároljatok megfontoltan!

Biztos, hogy kell egy újabb műanyag játék a kutyusodnak? Ugye, hogy nem! A szabadban annyi minden található, ami valóságos játék egy kutyának. De otthonaitokban is találtok alternatív megoldásokat: a cicák például köztudottan imádnak fonalgombolyagokkal játszani.

  1. Használjatok lebomló zacskót az ürülék felszedéséhez!

Valamivel drágább, mint egy sima nejlon zacskó, de ez is fontos része a felelős állattartásnak.

  1. Adakozzatok állatmenhelyeknek!

A feleslegessé vált, keveset használt játékokat és pokrócokat, törülközőket semmiképp se dobjátok ki! Keressétek fel a legközelebbi állatmenhelyet és érdeklődjétek meg, mely tárgyakra van igényük. Ti megszabadultok a felesleges kacatoktól, a menhely pedig új eszközökkel gazdagodik. Mindenki jól jár.

  1. Tartsátok alacsonyan a létszámot!

Amikor ivartalanítjátok kedvenceiteket, olyankor pénzt, táplálékot és energiát takarítotok meg a jövőnek. Bármilyen aranyosak is a kölyökállatok, a családnak sokszor csak plusz teher, a szabadban elpusztulnának, a menhelyen pedig már így is túl sok állat vár a megfelelő gazdira.

 

Forrás: pottyoslabda.hu; hellovidek.hu; evamagazin.hu