Written by

Hazai hulladékszobrok a környezetvédelem jegyében

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 466

2019-ben immáron harmadik alkalommal rendezték meg a Trash Art művészeti programot az V. Gödöllői Természetfilm Fesztivál keretein belül, amelynek célja olyan hulladékszobrok megépítése, amelyek környezettudatosságra hívják fel a figyelmet.

A szervezőket az a központi gondolat vezérelte és annak szellemében hirdették meg a versenyt, hogy az alkotások hűen reflektáljanak arra, hogy milyen káros szokások és tevékenységek veszélyeztetik bolygónkat. Az alkotások a „környezet nagyköveteiként” ültetik el az emberek lelkében a környezettudatos gondolkodás írmagját, és intenek óvatosságra a fogyasztói társadalom által okozott globális problémákra.

A zsűri a beérkezett 70 pályaműből választotta ki a fesztivál keretében megvalósított 22 alkotást. A dobogós helyezés elérése érdekében a legfontosabb szempontok között szerepelt a szemléletformálás, az újrahasznosított alapanyagok, és a környezettudatos edukáció, valamint az, hogy az alkotást mennyire lehet országszerte egyéb helyszíneken is bemutatni.

Az első helyezést Kollár István „Mellőznivaló” című alkotása nyerte, amellyel arra kívánt rámutatni, hogy milyen hatalmas mennyiségű energiát pazarlunk el az ásványvizek gyártásával, illetve mennyi felesleges PET palack keletkezik hulladékként, miközben hazánkban iható, jó minőségű csapvízzel rendelkezünk.

Az Aztakeservit Értékőr Egyesület „Kapcsolat” című alkotása végzett a dobogó második helyén, amely egy cédékkel pikkelyezett lazacot ábrázol, amelynek szájában csaliként látható PET palack.

A harmadik helyezés pedig egy használt szívószálakból előállított alkotás lett, melynek címe „Arctalan lelet”. A mű az egyszer használatos szívószálak értelmetlenségére hívja fel a figyelmet, mely témával mi is sokat foglalkoztunk. E témához kapcsoló infografikánkat ide kattintva tekinthetitek meg.

Forrás: trashart.hu; godollofilmfest.com

Képek: trashart.hu