Written by

Hanyatló hidak – A klímaváltozás és az állagromlás kapcsolata

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 897

A sarkvidéki jégtáblák olvadása, az óceánparti területeken pusztító viharok, vagy a műanyagszennyezés egyaránt komoly és látványos problémák, ugyanakkor egyre inkább látványossá válik az épített környezet pusztulása is. A Colorado Állami Egyetem kutatócsoportjának közelmúltban megjelent tanulmányában 90 ezer, Amerikai Egyesült Államok-beli híd tanulmányozása után vontak le aggasztó következtetéseket.

Az államok vidékein gyakoriak azok a II. világháború után épített egyszerű hídszerkezetek, amelyeknél a két vagy több pillért egyenes tengelyű vasbeton áthidalások kötnek össze. Budapesten ilyen szerkezetű az Árpád híd.  Ezeknek a hidaknak a legsérülékenyebb része az ún. dilatáziós szakasz (azok a bizonyos egymásba illeszkedő fésűfogak), aminek a szerepe, hogy a hőmérséklet emelkedésével vagy esésével kitágulhat vagy összehúzódhat a híd ezen a szakaszon. Ha ezek közé a fogacskák közé azonban úttörmelék vagy egyéb szennyeződés kerül, nem képesek a megfelelő mozgásra. Erre azonban egyre nagyobb szükség van, hiszen a globális felmelegedéssel egyre gyakoribbak a kánikulai napok. Amikor a dilatációs szakasz nem képes megfelelően reagálni a hősokkra, az egész híd szerkezete sérülhet. Különösen nagy a kockázat a télen épült hidak esetében, hiszen azoknál kisebb a dilatációs elemek helye a tágulásra.

Navajo híd, Colorado

Az elmúlt években világszerte számos hídkatasztrófa következett be, amelyeknél az emberi mulasztás és az extrém időjárás egyaránt felelős volt. A helyzet Európában is ijesztő, gondoljunk csak a 2018 augusztusában leomlott itáliai viaduktra. Olaszországban közel 300 hidat fenyeget összeomlás, Franciaország közúti hídjainak 30 százaléka felújításra szorul, míg Németországban a közúti hidak közel 12 százaléka rossz állapotban van.

A jelenlegi adatok szerint a már említett, II. világháború után épült hidakra kell kiemelten figyelni, különösen az Egyesült Államok északi és észak-nyugati részén, valamint a Sziklás-hegység és a Préri területein, ahol az eddigi, átlagosan hűvösebb időjárásban szokatlan hőmérsékletugrások várhatók hőhullámok idején.

Forrás: 365.reblog.hu; zipmagazin.hu