Written by

Az evőpálcikák új élete

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 1192

A kanadai ChopValue vállalat, a körkörös gazdaság jegyében, használt evőpálcikákból készít stílusos háztartási cikkeket és bútorokat. Az alapító, Felix Böck akkor állt elő az ötlettel, amikor a hulladékfa fenntartható felhasználási módjait kereste. 2016 óta a vállalat több mint 30 millió evőpálcikának adott új életet.

A legtöbb ember egy régi evőpálcikát nézve csak szemetet lát. Felix Böck viszont a pálcikákra nézve íróasztalokat, asztalokat, vágódeszkákat, sőt dominókat álmodott meg – és egy virágzó vállalkozás alapját, amely a körforgásos gazdaság modelljére épül. Böck egyszerű, de mégis innovatív ötlete a felesleges hulladéktermeléssel kapcsolatos ellenérzéséből született meg.

Felix Böck cége, a ChopValue 2016 óta vesz át használt bambusz pálcikákat Kanadában és az Egyesült Államokban található éttermektől, és azokat fa burkolólappá alakítja, amit aztán különböző bútorokhoz és háztartási cikkekhez használ fel. „Ezek a pálcikák 9 ezer kilométert tesznek meg, hogy aztán 20-30 percre használjuk őket az étkezőasztalnál” – mondta Böck a Guardiannak. „Egyszerűen nem lehet jó érzéssel eldobni utána.

Az evőpálcikákból speciális eljárással lapokat készítenek. Forrás: ChopValue Facebook oldala

A hulladék új élete

A mérnöki háttérrel rendelkező Böck, PhD tanulmányait végezte Vancouverben, amikor kedvence, a sushi evése közben ötlete támadt. „A pillanat, amikor összekapcsoltam a vacsorámhoz használt evőpálcikákat a lebontott építkezések hatalmas mennyiségű kihasználatlan faanyagával, felnyitotta a szemem” – mondta a Forbesnak adott interjújában.

Korábban megpróbálkoztam a városi fahulladék kezelésével egy regionális program keretében, de ez süket fülekre talált. Helyette azt gondoltam, hogy az apró evőpálcika egy olyan kézzelfogható erőforrás, amelyen keresztül jobban megmutatható, hogyan lehet életképes üzleti modellt építeni az erőforrás-hatékonyságra alapozva.

Felix Böck, a ChopValue vezérigazgatója. Forrás: ChopValue Facebook oldala

Amikor ma bemegyek egy étterembe, és megkérem őket, hogy helyezzenek el egy szelektív gyűjtőt a pálcikák számára, akkor pontosan ugyanolyan szemekkel néznek rám, mint az első napon” – mondta Felix Böck a Guardiannak. „Azt hiszem azért, mert az evőpálcika egyike a tipikusan elhanyagolt apróságoknak. De abban a pillanatban, amikor valaki felhívja a figyelmüket az orrunk előtt lévő problémára, akkor leesik a tantusz.

Böck kifejlesztett egy módszert a használt pálcikák tisztítására, amelyeket utána hő, gőz és nyomás segítségével tömbökké alakítanak. A kezdetben szkeptikus helyi étteremtulajdonosokat is sikerült meggyőznie az ötletről. A partnercégek mostanra már nagyra becsülik, hogy a hulladékukból valami hasznos készül. Egyik partnerüknek, a Pacific Poke kanadai étteremláncnak már az újrahasznosított pálcikákból készült asztalai és műalkotásai is vannak – ez egy jó példa arra, hogyan lehet a körforgásos gazdaságot működtetni úgy, hogy az minden érintett számára hasznos legyen.

Az újrahasznosított evőpálcikákból asztalt is készítenek. Forrás: chopvalue.com

Újrafelhasználás rendszerbe építve

A ChopValue az alapítása óta több mint 30 millió evőpálcikának adott új életet, amelyek egyébként hulladéklerakókba kerültek volna. A vállalat csak a vancouveri telephelyén hetente körülbelül 350 ezer pálcikát dolgoz fel. Böck egy olyan franchise-hálózatot álmodott meg, amely nemcsak beszerzi a pálcikákat, hanem a belőlük készült termékeket helyben értékesíti is. Ezzel munkahelyeket teremt, valamint az erőforrásokat is a lehető legfenntarthatóbb módon használja fel.

Hatalmas az anyagok újrafelhasználásában rejlő lehetőség. A világ lakosságának csaknem egyharmada használ evőpálcikát naponta; becslések szerint csak Kína közel 80 milliárd pár eldobható pálcikát termel évente. És ez csak egy a milliónyi egyszer használatos termék közül.

A Világgazdasági Fórum becslése szerint 2019-ben az emberiség világszerte 92 milliárd tonna anyagot termelt ki és dolgozott fel, és ennek csak kis részét használták fel újra. A hatalmas környezeti terhelésen kívül ez egyben rossz üzlet is. Az alapanyagok és a természeti erőforrások pazarlásának megszüntetése, ezek jobb felhasználása és újrafelhasználása – azaz a körforgásos gazdaság – akár 4,5 billió dolláros gazdasági hasznot is hozhat a következő évtizedben.

Az újrahasznosított evőpálcikákból készült fali dekorációs elem. Forrás: chopvalue.com

Böck és cége bizonyítja, hogy a környezetbarát és fenntartható üzletvitel nemcsak etikailag helytálló, hanem profitképes is. „Az első naptól fogva pénzt keresünk” – mondta Felix Böck a Guardiannak.

Nyilvánvalóan minden megkeresett dollárt újra befektettünk a növekedésbe, mert úgy érezzük, hogy jelenleg az a feladatunk, hogy a koncepciót globálisan kiterjesszük. Közhely, hogy minden apró tett számít, de azt hiszem, meglehetősen praktikus és izgalmas módon bizonyítjuk, hogy így van.”

Forrás: weforum.org

Kiemelt kép forrása: ChopValue Facebook oldala