Written by

Ali Baba barlangja

Elgondolkodtató, Hírek, home_slider| Views: 272

Körkörös gazdaság szász módra

A körkörös gazdaság egyik alapelve az új dolgok előállításának, ezáltal pedig a hulladék keletkezésének a limitálása.

Ezt a folyamatot támogatja az ún. együttműködő gazdaság (collaborative economy) is, ami az utóbbi években különösen nagy lendületet kapott, követői pedig a fogyasztás erőforrás-barátabb módját hirdetik, ami a javak és szolgáltatások megosztásán alapszik.

Az erre irányuló kezdeményezések számos helyen virágoztak fel, köztük Bejrútban és Párizsban is, 2018-ban pedig a szászországi Lipcse városába is elért a mozgalom, ahol a Veolia Foundation támogatásával állították fel az erre megfelelő platformot.

A kép forrása: www.livingcircular.veolia.com

A szóban forgó „depó” egy igazi Ali Baba csodabarlangja, ahol lehetőség nyílik mindenféle dolog bérlésére vagy kölcsönvételére. Az elv egyszerű: helyi emberek, helyi hatóságok és helyi üzletek tesznek elérhetővé különböző tárgyakat olcsó kölcsönzésre, vagy akár ingyenes kölcsönvételre is.

A platformon kínált termékek között „csináld magad” eszközök, háztartási masinák, high-tech felszerelések és bútorok is fellelhetők – sőt, akár hangszerek és esküvői sátrak is szembe jöhetnek velünk. Ha pedig ez nem volna elég, még épületeket is kölcsönözhetünk! A helyszín teremkínálata változatos; tarthatunk itt értekezleteket, tanórákat, vagy folytathatunk sporttevékenységet is. A lényeg ugyanaz: a platform elősegíti a helyi lakosok közötti forrásmegosztást, valamint bátorítja a tárgyak és szolgáltatások lokális újra felhasználását.

Forrás: livingcircular.veolia.com