Written by

A híres vörös szőnyeg második élete

Elgondolkodtató, home_slider| Views: 406

Minden évben megrendezik a cannes-i filmfesztivált és az Oscar-gálát, amelyek a filmvilág legmeghatározóbb eseményei. A szakértők és a minőségi filmekért rajongók körében egyértelműen a cannes-i fesztivál presztízse a nagyobb. Mi is emellett tennénk le a voksunk, természetesen elsősorban a környezetvédelmi és hulladékgazdálkodási szempontokat figyelembe véve.   

Egy filmfesztivál lebonyolítása számtalan kötelező kellékkel jár. Ilyenek a fogadásokon felhalmozódó italos palackok, a dekorációk és azok megfelelő elhelyezéséhez szükséges eszközök, továbbá az elengedhetetlen vörös szőnyegek. Cannes-ban a résztvevők üdvözlésére 83 piros szőnyegtekercsre van szükség, amelyek 26 ezer négyzetméter területet fednek be. A 60 méter hosszú vörös szőnyegeket ugyanis naponta háromszor kell cserélni, hogy a művészek megtegyék rajtuk azt a bizonyos 24 lépést.

A minőségi filmek bemutatásán túl a fenntartható fejlődés iránti igényes megközelítés is kiemelt jellemzője a rendezvénynek. A Veolia segítségével több tonna használt szőnyeget küldenek Carros városába, ahol azokat egy arra specializálódott egységben felaprítják, majd polipropilén granulátummá alakítják, amelyet egyaránt fel tud hasznosítani az autóipar vagy építőipar, hiszen többek között útjelző táblák vagy ipari csomagolóanyagok is készülhetnek belőle. Ennek segítségével a vörös szőnyegek nem a hulladéklerakóban végzik, hanem a hétköznapi emberek számára is hasznos eszközök formájában élnek tovább.

A vörös szőnyegek reciklálásán túl természetesen számos egyéb formában is megjelenik a környezettudatos szemlélet a fesztiválon:

– Amint a (szelektív) hulladékgyűjtők megtelnek, azokat rögvest elszállítják a nap 24 órájában.

– Így a fesztivál során keletkezett fém-, műanyag-, és alumíniumhulladékot egészét újrahasznosítják.

– A kiállítókat és a szervezőket a rendezvény kezdetétől ösztönzik arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljenek.

– Az étkezőkből hátramaradt biohulladékot külön gyűjtik be, amelyből biogáz előállítása lehetséges.

 

Forrás: veolia.com